Nem kapott gyógyszert és öt kilót fogyott az olimpián karanténba zárt magyar főbíró

Megosztás

“Senki nem mondott semmit, hogy mire számíthatok, mi lesz. Nem ezt várnánk az otthonunktól 7000 kilométerre.”

Pádár Beáta január 31-i megérkezése óta koronavírus-fertőzés miatt tíz napig karantén hotelben volt, és még most sem nagyon engedélyezik számára, hogy másokkal találkozzon, étkezzen vagy utazzon. A főbíró az MTI-nek vasárnap délelőtt elmondta, hogy január 30-án Svájc érintésével utazott Pekingbe, hogy a női short track számok főbírójaként tevékenykedjen, de amikor 31-én megérkezett az olimpiára, a repülőtéren elvégzett PCR-tesztje pozitív eredményt hozott. Előtte, otthon minden tesztje negatív volt, ezért szállhatott fel a repülőre, és kapta meg a beutazási vízumot.

A reptéri pozitív teszt miatt a megérkezési szállodából egyből átvitték egy karanténhotelbe, ahol tíz napot töltött. Minden nap tesztelték, de sokáig pozitív Covid-teszteket adott, egyszer előfordult negatív is, másnap azonban megint pozitív lett az eredmény.

“A fertőzési adataim egyre javultak, és amikor közelített a megfelelő értékhez, kértem a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséget, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának segítségével „szabadítsanak ki” a karanténhotelből, hiszen szeretnék dolgozni. A hotelben a civil munkámat tudtam végezni home office-ban, működtek olyan programok is, amelyek segítségével tudtam tartani a kapcsolatot a szeretteimmel, ismerőseimmel. Ezzel együtt ez egy bezártság volt, nem ezért jöttem ide” – mondta Pádár Beáta, aki négy éve Phjongcshangban asszisztensként működött közre a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál.

Hozzátette, hogy szerdán végre visszaköltözhetett a “rendes” szállodába, de azzal a feltétellel, hogy senkivel nem találkozhat, nem étkezhet és nem utazhat együtt. “Pénteken megengedték, hogy kimenjek a short track versenyre, de nem mint főbíró, ám így is tudtam valamit segíteni. Ma, vasárnap megint kimehetek a Fővárosi Fedett Stadionba, és remélem, végre teljes munkát végezhetek” – mondta. “Felajánlották, hogy hazautazhatok, de ezt nem fogadtam el, én szeretnék bíráskodni.”

Pádár Beáta hangsúlyozta: mentálisan sokkal jobban megviselték a történtek, noha a közel két hét alatt öt kilót fogyott, keveset tudott enni, aludni, fájt a torka, izomfájdalmai voltak és fáradtság gyötörte.

“Nem kaptunk gyógyszert, vitamint. Minden nap reggel feljöttek hozzám, elvégezték a PCR-tesztet, megnézték a vérem oxigénkapacitását, és megmérték a lázam. Amúgy senki nem mondott semmit, hogy mire számíthatok, mi lesz. Nem ezt várnánk az otthonunktól 7000 kilométerre” – fogalmazott.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek