Szijjártó: Völner Pál kért diplomata-útlevelet Schadl Györgynek

Megosztás

“Tavaly februárban kaptam egy hivatalos kezdeményezést az igazságügyi miniszter helyettesétől, Völner Pál államtitkártól arra, hogy Schadl György kamarai elnöknek állítsunk ki diplomata-útlevelet”

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére pénteken.

Schadlt november 5-én fogta el a rendőrség a feleségével és sofőrével együtt a ferihegyi repülőtéren. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökénél diplomata-útlevél is volt, mint utólag kiderült. Schadl és társai Dubajba igyekeztek, amikor megállították őket. A végrehajtói kar elnöke vallomásában azt állította: azért kapott ilyen okmányt a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson.

Szijjártó azzal magyarázta az útlevél kiadását: ha egy másik minisztérium miniszterhelyettese ilyen kérelemmel fordul hozzájuk, akkor ő annak eleget szokott tenni. A letartóztatott elnök diplomata útlevelét január 3-án vonták vissza.

Schadl György százmilliós nagyságrendű visszaélés-sorozatban érintett az ügyészség gyanúja szerint. Az ügybe belebukott Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium azóta lemondott államtitkára is, aki a gyanú szerint tízmilliós nagyságrendű kenőpénzt fogadott el.

Related posts