Végre megvizsgálták, mennyivel ér többet egy ház, ha energiatakarékos – sokkal

Megosztás

Milyen jól is hangzik, ha az otthonunk, ahol élünk, szinte semennyire nem szennyezi a környezetet például a fűtési-hűtési folyamat során, nulla az energiaigénye, azt is megújuló forrásokból nyeri, emiatt rendkívül alacsony a rezsije is. Igen, ez szép, de ezt keményen meg is kell fizetni, hogy egy ház ilyenné válhasson. Most azonban hivatalosan is kiderült, hatalmasat dob az értékén.

Több mint 50 százalékkal ér többet egy nulla energiaigényű (BB) besorolású családi ház, mint egy egyébként hasonló adottságú, de legrosszabb energiahatékonyságú épület Magyarországon – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetésével végzett kutatásból, aminek során a KSH a NAV és a Lechner Tudásközpont adatainak összekapcsolásával vizsgálták, hogy miként befolyásolja az ingatlanok piaci értékét, energiatakarékos voltuk, pontosabban energiatakarékossági besorolásuk.

A kutatás során kiszűrték a piacon értékesített ingatlanok árát befolyásoló egyéb tényezőket – elhelyezkedés, lakástulajdonságok –, az eredményeik pedig igazolták, hogy az energetikailag korszerűbb családi házak árában prémium mutatkozik, azaz a korszerűsítési felújítás árnövekedést eredményezhet.

Több mint 8000 magyarországi családi ház adatait elemezve jutottak arra a konkrét megállapításra, hogy a közel nulla energiaigényű (BB energetikai besorolású) otthonok több mint 50 százalékkal érnek többet, mint a hasonló adottságú, de a legrosszabb energiahatékonyságú osztályba (JJ) tartozó épületek.

Ezt a növekményt például egy kádárkocka mélyfelújításával is el lehet érni, amennyiben sikerül a legjobb, közel nullás energetikai kategóriába juttatni, amihez viszont a hőszigetelésen, nyílászárócserén és gépészeti korszerűsítésen kívül megújuló energiás fejlesztésre, napelemek telepítésére is szükség lehet.

De még ha átlagos (FF besorolású) családi házunkat korszerűsítjük, akkor is körülbelül 15-20 százalékos értéknövekedéssel számolhatunk.

Megállapították azt is, hogy ha csak egy-két kategóriát sikerül a legrosszabbhoz képest felfele lépni, akkor is kimutatható az ártöbblet, ugyanakkor a szomszédos energiatakarékossági kategóriák között nincs jelentős árkülönbség. Ebből az is fakad, hogy a kisebb, részleges beavatkozásokhoz képest a nagyobb korszerűsítések, például mélyfelújítások, relatíve jobban emelhetik az ingatlanok értékét.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek