Mi a baj a vagyonnyilatkozatokkal? Éppen ez, papíron Orbán Viktor a legszegényebb politikusok egyike – lenne megoldás

Megosztás

Az, hogy papíron mi van a birtokunkban és a valóságban a családtagjaink és közeli barátaink, üzlettársaink, azok cégének nevén milyen mesés vagyon van, gondosan úgy átírva, hogy törvényileg ne lehessen ellenőrizni, az a legtöbbször köszönőviszonyban sincs egymással. Mindkét oldalon láttunk érdekességeket az elmúlt 30 évben, de a Fidesz vezéreinek mostani írásai már-már Andersen világába illenek.

Hadházy Ákos azonban rámutatott, hogyan lehetne ezt az anomáliát megszüntetni (ami láthatólag eddig egyik oldalnak sem állt túlzottan érdekében), ezt közzé is tette a Facebookon.

A vagyonnyilatkozatok mostani rendszere csak egy vicc, a politikusok teli szájjal nevetnek a választók képébe.
Kormányváltás után új szabályozásra lesz szükség, aminek meg kell felelnie az alábbiaknak:
1. A mai, kézzel kitöltött és beszkennelt papírok helyett a vagyonnyilatkozatokat elektronikus formában kell leadni és egy kereshető adatbázisban közzétenni.
2. Rendelkezni kell arról, hogy a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett családtagok adatai is nyilvánosak legyenek.
3. A nyilatkozatok valóságtartalmát – legalább az országgyűlési képviselő, kormánytagok, és állami vezetők esetében – rendszeresen össze kell vetni a közhiteles adatbázisokkal (pl. ingatlan nyilvántartás vagy céginformációs rendszer), hogy kiderüljön, megfelelnek-e a közölt adatok a valóságnak.
4. A hamis adatközlést szankcionálni kell (ennek részletei még kidolgozásra várnak, nyilván fokozatosságra van szükség és lehetővé kell tenni az apróbb hibák kijavítását is).”

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, szabadtéri és , szöveg, amely így szól: „A VAGYONNYILATKOZATA ALAPJÁN ORBÁN A LEGSZEGÉNYEBB POLITIKUSOK EGYIKE. Az APJA VISZONT A LEGGAZDAGABB MAGYAROK EGYIKE. #RADRÁZYÁKOS”

Kapcsolódó cikkek