Elég egy EU-s oltás a két keleti vakcina után az uniós igazoláshoz

Megosztás

Ezzel magyarok százezreinek válik könnyebbé az utazása Európában, de fontos hangsúlyozni: a módosítás csak a beutazásra vonatkozik.

Február elsejétől változott az Európai Uniós koronavírus-oltási igazolványok elfogadási rendje: a tagállamok beutazáshoz kötelesek elfogadni a keleti vakcinát is, ha a második vagy harmadik oltást nyugati, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség által is elfogadott oltóanyagból vette fel az utazó – jelentette be szerdán Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselő a HVG.hu szerint.

Az új intézkedés csak a beutazásra vonatkozik, annak eldöntése továbbra is tagállami hatáskörben van, hogy a szolgáltatások igénybevételéhez (pl. étterem, színház, mozi, koncert stb.) milyen oltási igazolványt kérnek, illetve hogy az adott oltási igazolvány elismeri-e a keleti oltóanyagokat.

Az EP-képviselő azonban kiemelte: a legtöbb EU-s tagállamban a hivatalos, uniós védettségi igazolványt kérik a szolgáltatások igénybevételéhez is.

A politikus elmondta, hogy amikor az Európai Unió létrehozta saját digitális védettségi igazolványát, nem számolt (szerinte nem is számolhatott) azzal, hogy a 27 tagállam egyike olyan oltóanyagot is fog alkalmazni a járvány ellen, amit az EMA nem ismer el, ezért vonatkozott az EU-s igazolvány egészen februárig kizárólag a nyugati oltóanyagokra.

via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek