Miskolcot is elérte az országos probléma, bajba kerülhet a közétkeztetés

Megosztás

Óriásit emelkedtek az alapanyagárak, az energiaárak és egy kormányrendelet miatt 450 millió forinttal többet kellene fizetnie az önkormányzatnak. Ez ennyi kormányzati elvonással már megoldhatatlan, gondban lehet a miskolci közétkeztetés színvonala.

Ennek elkerülésének érdekében kormányzati beavatkozásra van szüksége Miskolcnak. Erre Szopkó Tibor alpolgármester hívta fel a figyelmet. (Igaz, láthattuk, eddig mennyit segített a Fidesz-kormány Miskolcnak 2019 ősze óta, csak az elvonások és a plusz feladatok kirovása komoly anyagi gondot okozva ezzel)

A városvezető kifejtette, hogy a probléma – amely országos szinten érinti az önkormányzatokat – több tényező miatt állt elő. „Az alapanyagok árait és az energiaárakat érintő infláció, a bérszint emelkedése és egy kormányrendelet miatt közel 450 millió forintos többlettámogatási igényt nyújtott be a szolgáltató a miskolci önkormányzathoz” – kezdte Szopkó Tibor.

Az alpolgármester hozzátette, hogy az önkormányzat elismeri a többletforrásra vonatkozó igényt, „azonban nincs meg bennünk az a képesség, hogy ezt a közel félmilliárd forintos összeget finanszírozzuk” – mint fogalmazott.

Az említett törvény értelmében idén január 1-től kezdődően a közétkeztetésben használt élelmiszerek legalább 60 százalékának hazai forrásból kell származnia – rövid ellátási láncon keresztül, amikor az élelmiszer és a konyha között csak egy szereplő van. Ez az ebédárak növekedését hozza magával.

A városvezető kifejtette: június 30-ig nem emelhetőek az ellátottak számára előírt térítési díjak. „Nincs is ilyen szándékunk. Polgármester úr már jelezte a problémát a Pénzügyminisztérium felé. Azonnali és nagymértékű állami beavatkozásra van szükség Miskolcon is!” – utalt arra, hogy a város nem képes eleget tenni a többletköltségre vonatkozó közétkeztetői kérésnek.

Zárásként elmondta Szopkó Tibor: fennáll a veszélye annak, hogy a szolgáltató a jogszabályok által előírt minimumra csökkentheti le az adagok mennyiségét és minőségét.

Kapcsolódó cikkek