Budapestre költözött fiatal borsodiak: kedvezőbb lehetőségek, magasabb ingatlanárak

Megosztás

Napjainkban az elvándorlás az egyik legsúlyosabb probléma, amely országunkat érinti. A folyamat különösen igaz megyénkre és Miskolcra, hiszen a város lakossága az elmúlt 30 évben közel 50 ezer fővel csökkent. Ennek apropóján három olyan fiatallal beszélgettünk, akik néhány éve még itt éltek a közelünkben, de ma már Budapesten keresik a boldogulást.

Kristóf

A fiatalember 2020. nyarán költözött a fővárosba, hogy elkezdje felsőfokú tanulmányait. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen politikatudományokat hallgat. Mint mondja, azért döntött a költözés mellett, mert véleménye szerint Budapesten jobb minőségű oktatásban részesülhet, illetve tanulmányait követően karrier szempontjából is lényegesen több lehetőség áll rendelkezésére. A lakhelyváltást követően először részmunkaidőben, eladóként dolgozott, mára új célt tűzött ki maga elé: gyakornokként szeretne elhelyezkedni. Elmondása szerint az albérletárak meglehetősen magasak lennének, de szerencsésnek mondja magát, mert barátaival együtt négyen vettek ki egy lakást, így havi 60-70000 forintból kijön a bérletidíj és a rezsi egy hónapban.

Kristóf nem bánta meg, hogy a költözés mellett döntött, hamar megszokta az új várost, semmi nem okozott különösebb kihívást. Élvezi, hogy szabadidejében több program, kulturális tevékenység közül válogathat, mint itthon. Fontos számára az is, hogy Budapest egy lényegesen nyitottabb, elfogadóbb és dinamikusabb hely, mint Miskolc. Az itthoni barátok és családtagok természetesen hiányoznak neki, de mint mondja, a távolság nem okoz különösebb problémát. Ugyan a személyes találkozások száma csökkent, de azért sikerül tartani a kapcsolatot és mindenkivel ugyanolyan közeli a viszonya, mint mikor még itthon élt.

Arra a kérdésre, hogy visszaköltözne-e Miskolcra, azt válaszolta, hogy jelenleg csak az ingatlanárak miatt tartja elképzelhetőnek, hogy a jövőben hazaköltözik, más nem igazán motiválja.

Réka

Még 2017-ben, középiskolai tanulmányai végeztével költözött Budapestre. Az azóta eltelt több mint 4 évben már elvégezte a műszaki menedzser szakot a BME-n,ésközel 3 éve logisztikai menedzsmenttel foglalkozik. A költözés mellett szóló legfontosabb érvek nála is hasonlóak voltak, mint Kristóf esetében: több lehetőség, színvonalasabb oktatás, sokszínű emberek és környezet.

Jelenleg saját albérletben él, egyedül, amit a Budapesti árakhoz viszonyítva olcsón bérel, 110 ezer forint, plusz a rezsiköltségek. A legnehezebben azt szokta meg a fővárosi életben, hogy sokkal nagyobb a pezsgés, lényegesen több ember van körülötte, illetve az erdő és a természet Miskolchoz viszonyított hiányát is nehezen viselte. A családdal és a barátokkal való kapcsolattartás nyilván lényegesen nehezebb, de mint mondja, nem lehetetlen megoldani, hogy fennmaradjon a közeli és rendszeres kapcsolat az otthoniakkal.

Réka véleménye szerint nehéz eldönteni, hogy összességében megérte-e Budapestre költözni. Lényegesen könnyebbnek találná a helyzetet, ha lenne a fővárosban egy saját lakása, mert az nagyban csökkentené a kiadásait, de az ingatlanárak 25 millió forinttól indulnak. Alapvetően szeret ott élni, de a lakhatási költségek miatt mégis mostanában gyakran megfordul a fejében a hazaköltözés gondolata, hiszen komoly összeget tudna minden hónapban megtakarítani. Ha kicsit pezsgőbb lenne az élet Miskolcon, fejlődne az egészségügy és a bérek színvonala, akkor egyértelműen szívesen költözne haza, így leginkább csak a költségcsökkentés miatt gondol rá.

Ádám

A középiskola elvégzése után,2017-ben került a fővárosba. Azért döntött a költözés mellett, mert jobbnak ítélte a továbbtanulási-és karrierlehetőségeit. Emellett fontos volt az is, hogy melegként sokkal jobban tud kapcsolatokat kialakítani egy nagyobb városban. Jelenleg magyar szakon tanul, korábban pedig dolgozott bolti eladóként is, egy ruhaüzletben. Édesapjával és párjával él, így nem kell pénzt fordítania a lakhatására.

Ádám azt mondja, hogy először nehéz volt megszokni a fővárosi életet, hiszen túl sok újdonság volt egyszerre, új környezet, emberek, szokások. A másik nehézséget az okozza, hogy mindkét városhoz egyszerre kötődik, mert mindkét helyen vannak számára fontos emberek és helyek, de a miskolci szeretteivel nem nehéz a kapcsolattartás, az interneten gyakran beszélnek és egyébként is havonta hazajár és igyekszik találkozni mindenkivel, aki közel áll hozzá-mondta Ádám. Véleménye szerint egyértelműen megérte elköltözni, mert Budapest egy sokkal nagyobb város és kedveli a multikulturális környezetet is. Kiemelte azt is, hogy az ELTE-n kiemelkedően jó az oktatás színvonala, így lehetősége van a legnevesebb hazai tanárokat hallgatnia.

Magánéleti szempontból is sokkal kedvezőbb számára Budapest, hiszen nyitottabb, elfogadóbb, valamint könnyebb ismerkedni, mert a vidéki városokból sok meleg költözik Budapestre. Nem is igazán tudja elképzelni, hogy valamikor visszatérjen Miskolcra, mivel a tanulmányait mindenképpen a fővárosban szeretné folytatni, és egyébként már a barátai jelentős része is ott él.

De mit tesz a politika, hogy változzon itt maradjanak a fiatalok?

Szarka Dénes önkormányzati képviselő természetesen ismeri a problémát, és a téma egyik szakértőjeként egyetért azzal, hogy Miskolcnak is tenni kell azért, hogy megállítsa az elvándorlást, illetve lehetőség szerint hazacsábítsa a fiatalokat, akik már elhagyták Borsodot.

A politikus kérdésünkre elmondta, hogy a vezetés kiemelten foglalkozik a kedvezőtlen folyamatoklassításával, éppen ezért jött létre például a Miskolc Városi Diákönkormányzat, az Ifjúsági Tanács, és újra lett diákpolgármestere is a városnak.

Véleménye szerint csak a fiatalok aktív bevonásával lehet megoldani az elvándorlás problémáját, ezért a cselekvési tervet is az ő elvárásaiknak megfelelően kell kialakítani. Az igények felmérésére az Ifjúsági Kabinet összeállított egy kérdőívet, és a beérkező válaszok alapján, záros határidőn belül dolgozzák majd ki a részletes koncepciót, milyen konkrét lépéseket tehet a város vezetése a kedvezőtlen trend megállítása érdekében.


Ha olvasóink ismernek, esetleg átéltek hasonló történeteket, osszák meg velünk azokat az [email protected] e-mail címen!!

Kapcsolódó cikkek