Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista

Megosztás

A roma érdekvédelem egyik legismertebb alakja többször is nyíltan kritizálta a kormányt, de ha úgy hozta a helyzet, Karácsony Gergelynek is odaszólt. A Borsodból származó aktivista ötven éves korában, váratlanul hunyt el.

50 éves korában elhunyt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, számolt be a Klubrádió. A hírek szerint szívinfaktust kapott.

Setét a magyarországi roma érdekvédelem egyik legismertebb alakja volt, ő szervezte meg a Roma Büszkeség Napját, és vezette az Idetartozunk Egyesületet is.

Előfordult olyan is, amikor más roma civilekkel együtt kerekasztal-beszélgetésen kérdezte, kritizálta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti roma politikával kapcsolatban.

Tavaly többek közt az ő javaslatára neveztek el teret Puczi Béláról a Nyugati pályaudvar mellett.

Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozott a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Később más jogvédő szervezetek vették igénybe szaktudását, a TASZ-nál és a NEKI-nél is jelentős munkát végzett.

Setét Jenő rendszeresen és élesen bírálta a kormányt, követelte például a 18 éves tankötelezettség visszaállítását, és Lázár Jánost is keményen kritizálta 2018-ban, miután a politikus arról beszélt, hogy évszázadok óta nem sikerült integrálni a cigányokat. Két éve a Gyöngyöspata-ügy miatt rendezett tüntetésen is felszólalt Budapesten.

Kapcsolódó cikkek