Lájkvadászat: nem osztogat ingyen kenyeret az interneten híressé váló férfi

Megosztás

Valamiért a magyar kommentelők kétkedés nélkül elhiszik és továbbosztják azt az álhírt, hogy egy képen szereplő férfi ingyen osztogatja a kenyeret és így jótékonykodik. Valójában azonban egy fehérorosz ember szerepel a fotón és azóta kiderült, nem adományozza, hanem árulja a kenyeret, nem érti, ki és miért forgatta ki a valóságot.

Több ezren osztottak meg egy fotót egy ismeretlen férfiról, aki három vekni kenyeret tart a kezében, és állítólag rászorulóknak segít. A képen valójában egy fehérorosz férfi szerepel, aki árulja, és nem adományozza házi kenyerét. A lájkvadász poszt orosz nyelvű oldalakról származik. 

“Ő maga süt kenyeret és osztogatja a falujában azoknak, akiknek szüksége van rá. Tegyük híressé ezt a fickót az egész FB-on, szóval posztold újra.” 

Ezzel a felirattal terjed egy fotó a Facebookon, amin egy férfi három vekni kenyérrel pózol egy ház előtt. A bejegyzést a Made in Hungária nevű oldalon találhattuk meg, ahol a posztot 2022. január 13-i közzététele óta már kétezren lájkolták, és hétezeregyszázan megosztották.

Pedig a poszt egy orosz nyelvű Facebook-oldalakról indult lájkvadász álhír átvétele. Ennek alapját egy Alekszandr Kaso nevű férfi története adja, aki házi kenyerét árulja a fehéroroszországi Klimavicsi városában. Róla publikált cikket 2018. november 16-án a Rodnaja Niva nevű helyi lap.

Ebben azonban szó sincs arról, hogy Kaso rászorulóknak osztogatna jótékonysági céllal az eladásra szánt kenyeréből.

Lengyelországban 2021 februárjában terjedt a Facebookon ugyanez a fotó, ugyanezzel a szöveggel. A Konkret24 nevű tényellenőrző portálnak akkor Alekszandr Kasoval is sikerült kapcsolatba lépnie, aki a lapnak megerősítette:

“Eladom a kenyeret, nem adományozom.”

A férfi azt mesélte, főként üvegházi zöldségekkel kereskedik, emellett árulja házi készítésű kenyereit. Nem először látja a róla készült fotót azzal a félrevezető felirattal, amit a lengyel portál mutatott neki. “Egyes kereskedelmi célú oldalak a közösségi médiában tisztességtelenül arra használják a képet, hogy a forgalmukat növeljék vele” – mondta, hozzátéve: meglepte, hogy Lengyelországig is eljutottak ezek a tartalmak.

A Konkret24 és egy másik lengyel tényellenőrző oldal, a demagog.pl is talált 2020 szeptemberéből és októberéből orosz nyelvű posztokat a “csodálatos, szerény” kenyérosztogató emberről.

(Lakmusz.hu)

Kapcsolódó cikkek