Ismét utasokat szállíthat Miskolcon a szerelvény, amibe a kisvasút vagonjai csapódtak

Megosztás

Az eset már három és fél évvel ezelőtt történt, akkor olyan mértékű károsodást szenvedett a szerelvény kocsiszekrénye, amit csak Csehországban lehetett kijavítani. Végre visszakapta Miskolc az ominózus villamost.

Több mint három év után tavaly év végén hazatért Csehországból és ismét forgalomba is állt a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) 614-es pályaszámú Škoda villamosa – írja a Minap.hu. Bizonyára emlékeznek rá, ez az a szerelvény, amelyikbe még 2018. június 11-én a LÁEV két elszabadult vasúti kocsija csapódott bele. Az elszabadult szerelvényt a Škoda állította meg. Ha nem éppen azon a helyen tartózkodik, a kisvasúti kocsik valószínűleg a közeli benzinkútba rohannak bele.

Az eset körülményei még azóta sem teljesen tisztázottak, ami viszont egészen biztos: az MVK járművében példanélküli kár keletkezett. A cég villamosközlekedési igazgatója elmondta, a helyreállítás költsége az egymillió euróhoz közelít.

– A villamos olyan sérüléseket szenvedett, amilyenre Miskolcon még nem volt példa: a helyreállítás során a komplett középső kocsiszekrényt újra kellett építeni gyári körülmények között – mondta Juhász János.  

Részben emiatt, részben pedig a kárfelmérés miatt a helyreállítás is sokáig, körülbelül három évig tartott. „A szakértői vizsgálatok után lett biztos, hogy ezt a sérülést nem lehet helyben megjavítani, ezt követően a szállítás megszervezése is idő volt, mint ahogyan az is, míg a Škoda gyártói kapacitást tudott biztosítani az újjáépítésre. Ezeknek a körülményeknek köszönhető az egymillió euróhoz közelítő költség is” – tette hozzá a villamosközlekedési igazgató. 

Kapcsolódó cikkek