Lopás miatt feljelenti a Jobbik a kulturális államtitkárt

Megosztás

Fekete Péter arról beszélt, hogy múzeumi polcokról mindig elemel ezt-azt és ezt másik intézménybe viszi. A Jobbik ezen felháborodott, hogy az államtitkár úgy gondolja, már múzeumból is lophat, ezért feljelentést tesz. A kormánypárti ember szerint a feljelentő ellenzékinek agybaja van, Fekete ugyanis nem lopott el semmit, csak félreértették szavait.

Fekete Péter kulturális államtitkár is beszédet mondott pénteken az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján –a gyűjtemény az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával került új helyre. Köszöntője végén úgy fogalmazott: „Megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal”. Ezután a táskájából elővett egy focilabdát, amelyről elmondta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum katalogizált eleme, akkor került hozzájuk, amikor valaki elvitte a PIM által rendezett megemlékezésre Esterházy Péter halála után.

Az evangélikus gyűjteményért felelős Prőhle Gergely, aki korábban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt, úgy reagált későbbi beszédében: „Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!”. Minderről a 444.hu számolt be.

Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője az eset nyomán közölte: feljelenti az államtitkárt. Közösségi oldalán azt írta: „Sajnálatos, de mindent elárul az Orbán-rezsimről, hogy ezen a jeles napon, a Magyar Kultúra Napján azt kell bejelentenem, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést teszek a kultúráért felelős államtitkár, Fekete Péter ellen. Ezek arcátlan módon még a közgyűjteményeinket is meglopják!”

Prőhle Gergely szombat este reagált a 444.hu cikkére. Azt írta: „amikor felfedeztem, hogy Brenner Koloman az avatáson elhangzottak alapján feljelentést tett az államtitkár ellen, rá kellett jönnöm, hogy vagy a rovat (?) neve megtévesztő, vagy az agybaj valóban terjed – ami egy országgyűlési képviselő, az ELTE BTK korábbi dékánhelyettese esetében legalábbis aggasztó, de még inkább nehezen elképzelhető – régi ismeretségünk alapján legalábbis. Szögezzük le: az államtitkár nem lopta el a gesztusként még csak nem is átadott, hanem megmutatott labdát. Még a műtárgyvédelmi szempontoknak is eleget tett, amikor kesztyűt húzott a felmutatáshoz”.

Kapcsolódó cikkek