Leadta az ellenzék a népszavazási aláírosokat, a választásokkal együtt szeretnék megtartani a referendumot

Megosztás

Márki-Zay Péter arra kérte az NVI-t, hogy ne húzzák az időt, Szabó Tímea szerint pedig az emberek akaratának semmibe vétele lenne, ha Áder János nem írhat ki április 3-ra a népszavazást a másik, a Fidesz által gyermekvédelminek nevezett mellett.

Mint arról beszámoltunk, aig több mint egy hónap alatt összegyűjtötte ugyan az ellenzék a Karácsony Gergely-féle népszavazási kérdésekre az egyenként 235 ezer támogató aláírást. Ezeket aztán ma délelőtt ellenőrzésre leadtak a Nemzeti Választási Irodának. Előtte a Kossuth téren tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a referendumot magánszemélyként kezdeményező főpolgármester kiemelte: “heroikus munkát végeztek az aktivisták, mert a lehető legrosszabb időpontban, a zord, hideg időben össze tudtuk végül gyűjteni az aláírásokat” – tudósított a hvg.hu.

A Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea pedig arra figyelmeztetett: “30 nap alatt összegyűjtötték az aláírásokat, és “innentől kezdve, ha Áder János nem írja ki április 3-ra a népszavazást, akkor a magyar emberek akaratát veszi semmibe”.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté beszédében felhívta a figyelmet arra: a népszavazást követi majd a kormányváltás, “ezzel teszünk igazságot és ezzel tesszük Magyarországot mindannyiunké”.

A jelenleg koronavírusos, ezért házi karanténból dolgozó ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter a személyes jelenlét hiányában üzenetet küldött. Ebben azt írta: “Orbánnak van 133 bátor embere, néhányuk ellen már büntetőeljárás is folyik, de ez legyen az ő szégyene, nekünk legyen a büszkeségünk az, hogy van 235 ezer bátor emberünk”. “Az ország változást akar. Most a hatalmon múlik, hogy a valódi kérdésekről legyen szó. Nekünk 24 óra elég volt megszámolni az aláírásokat, és bár a Nemzeti Választási Irodának erre 60 napja van, ne húzzák az időt” – kérte Márki-Zay, utalva a népszavazás egyik fontos határidejére.

Az NVI-nek ugyanis a törvény szerint valóban legfeljebb 60 napja van az aláírások hitelességének ellenőrzésére, hogy megállapíthassa: összegyűlt-e a szükséges kérdésenként 200 ezer érvényes aláírás. A hvg.hu számítása szerint ha az NVI kihasználja a teljes 60 napot, akkor március 20-a körül hozhatnak hitelesítő döntést, ezután pedig az Országgyűlés köteles elrendelni a népszavazást, ám erre is van a törvényhozásnak legfeljebb 30 napja. Ehhez jön ezután Áder János köztársasági elnök 15 napos határideje, ami alatt ki kell tűzze a népszavazás időpontját, így a határidők maximális kihasználása esetén máris április végén-május elején járunk. A lap arra is rámutatot, hogy bár a 235 ezer több, mint az előírt 200 ezer aláírás, mégsem biztos, hogy ennyi “ráhagyás” elég lesz, ugyanis a tapasztalat az, hogy muszáj jóval többet – 20-30, de akár 50 százalékkal is többet – gyűjteni, mivel az NVI csak a minden szempontból szabályos, hiánytalan támogatásokat fogadja el érvényesnek.

Forrás: hvg.hu; Fotó: Márki-Zay Péter Facebook

Kapcsolódó cikkek