Jól jegyezzük meg: három oltással korlátlan ideig lesz érvényes az oltási igazolvány

Megosztás

Ezt tehát január huszadikán késő este közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hivatalosan. A következő hónapokban majd figyelhetjük, hogy vajon mikor és hogyan változik, vagy nem változik meg ez az állásfoglalás. Most éppen “korlátlan ideig”, de tavaly is annyi ígéret hangzott el, amit aztán később szemrebbenés nélkül agyoncsaptak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök este közölt részleteket arról, hogy február 15-én oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Egy új kormányrendelet szerint február közepétől csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak. Azok az oltatlanok, akik csak átestek a betegségen, nem jogosultak az oltási igazolványra – írja a 444.hu.

Az oltási igazolvány a következő esetekben érvényes:

  • A második oltást követően hat hónapig, ezután az érvényesség csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
  • Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított hat hónapig lesz érvényes az igazolványa.
  • A megerősítő harmadik oltás után az igazolvány korlátlan ideig érvényes.

Azoknak, akiket az egydózisú Janssennel oltottak, szintén hat hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, azoknak érvényességét a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni. (MTI)

Kapcsolódó cikkek