Összegyűjtötte az ellenzék a népszavazáshoz szükséges aláírásokat, sőt, jóval többet is

Megosztás

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester videóban gratulált egymásnak. A szükséges 400.000 aláírásnál több, mint hetvenezerrel gyűjtöttek többet, hogy biztosan elegendőt érvényesnek találjanak.

Vélhetően még idén szavazhatunk a Fudan Egyetemről, valamint az álláskeresési járadék meghosszabbításáról, igaz, április 3-áig szinte teljesen kizárt.

A két kérdés a következő volt, amivel kapcsolatban népszavazást lehet tartani, ha az ellenőrzés során is kiderül, hogy megvan a 200 000 érvényes aláírás:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Összesen 470 000 aláírást gyűjtöttek össze, amit a mai napon leadásra összekészítenek.

Az, hogy a választásokkal egy időben, azaz, hogy április 3-án szavazhassunk ezekről a kérdésekről, az majdnem kizárt. Ezt maga Gulyás Gergely a múlt héten tartott kormányinfóján jelentette be, így a kormány szándéka vélhetően az, hogy az ellenzék ezekkel a kérdésekkel a választások előtti kampányidőszakot ne tudja tematizálni.

Az aláírásokat a holnapi napon fogják átadni 9:00-kor egy élőlánccal. (JövőTV)

Kapcsolódó cikkek