Szijjártó sietne: március végéig minden engedélyt meg akar szerezni a paksi bővítéshez

Megosztás

Vajon mire ez a nagy siettetés, mitől annyira fontos, hogy pont március végéig készüljön el minden engedélykérelem? A kérdés költői, sejtjük, hogy “valami” fontos következik április 3-án.

„Azon vagyunk természetesen,” válaszolta Szijjártó Péter a paksi tévében arra a kérdésre, hogy tartható-e az atomerőmű bővítésének eredeti menetrendje. Igaz, 2014-ben Lázár János a paksi bővítés bejelentésekor a kormány nevében még azt ígérte meg, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni. Jelenlegi kormányzati tervek már arról szólnak, hogy a két új blokk 2029-ben és 2030-ban lép majd üzembe. Szijjártó elmondta, hogy bár decemberben járt Budapesten, január végén ismét Magyarországra látogat Alekszej Lihacsov, a Roszatom elnöke.

„Az a megállapodásunk, hogy ennek a hónapnak a végére létrejön egy olyan ütemterv, ami a következő hónapok feladatait felvázolja. Szeretnénk, hogy márciusig minden engedélykérelem beadásra kerüljön,”

mondta. A külügyminiszter szerint ha az orosz fél ezt teljesíti, akkor megoldható, hogy még az első félévben “az előkészítési fázisból a létesítési fázisba lépjen át ez a beruházás, nagyon fontos lenne.” (444.hu)

Kapcsolódó cikkek