Már egy nátha is segíthet a koronavírus ellen

Megosztás

Egy közönséges nátha is segíthet abban, hogy ne fertőződjünk meg a koronavírussal – állítja egy, a Nature magazinban publikált tudományos kutatás, melyet az Egyesült Királyságban, 52 fő részvételével végeztek. A kis létszámú kutatásban a vizsgált személyek mindegyike ki volt téve a koronavírus fertőzésveszélyének otthonában – ennek ellenére mégis csak a résztvevők fele, 26 ember kapta el a vírust. Vérmintáik alapján közülük mindenkinek alacsonyabb volt a T-sejt (másnéven fehérvérsejt) száma, mint azoknak, akik nem kapták el a vírust, annak ellenére sem, hogy ugyanúgy ki voltak téve a veszélynek – olvasható a Euronewson.

De miért van ez így? A megfázás, vagyis közönséges nátha esetén szervezetünk T-sejteket kezd termelni, melyek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az immunrendszerünk rendesen működjön. A kutatók arra jöttek rá, hogy bár ezek a T-sejtek eredetileg a nátha legyőzésére jöttek létre, a Covid-19 elleni védekezésben is hatásosak voltak, mivel képesek voltak felismerni és megtámadni a vírust.

“Azt találtuk, hogy a már meglévő fehérvérsejtek magas szintje, melyet a szervezet akkor hozott létre, mikor a koronavírus egy másik fajtájával, pl náthával találkozott, képesek voltak a Covid-19 ellen is védeni az adott személyt” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Rhia Kundu. Ez az eredmény kulcsfontosságúak lehet a következő generációs, a koronavírus jövőbeni variánsai elleni védőoltások fejlesztésében is.

De miközben a kutatás úgy találta, hogy a magasabb T-sejt számmal rendelkező személyek kevesebb eséllyel kapták el a koronavírust, a szerzők a tanulmányban kiemelik: senki se számítson arra, hogy ha náthás volt, az majd megvédi a fertőzéssel szemben – már csak azért sem, mert nem minden náthát okoznak koronavírusok.

“Kiemelném, hogy senki nem támaszkodhat csak erre. A legjobb módja a védekezésnek az oltás, és a megerősítő oltás felvétele” – mondta a kutatás vezetője.

Related posts