A világ leggazdagabb tíz embere megduplázta vagyonát a pandémia alatt

Megosztás

A világ legtehetősebb emberei csak még tehetősebbek lettek a koronavírus miatt, közben az emberiség 99 százaléka rosszabbul él, mint a járvány előtt – erre hívta fel a figyelmet az Oxfam brit jótékonysági szervezet.

Az Oxfam szerint a legszegényebbek lecsúszása napi 21 ezer ember halálához járulhatott hozzá, a világkereskedelem és a turizmus visszaesése miatt pedig most 160 millióval többen élhetnek már szegénységben – írja a Euronews.

“Nyilvánvaló egy olyan állapot, amely nem folytatódhat. Idén azt látjuk, hogy a milliárdosok az űrbe utaznak, miközben az emberek többsége szenved a világjárványtól. Tehát hogyan lehetne ezt kezelni, a leggazdagabbak vagyonának megadóztatásával forrásokat biztosíthassunk, hogy kezeljük az okokat, amelyek miatt az emberek nem tudnak megbirkózni a pandémiával, hogy hozzáférhessenek az egészségügyhöz és az alapvető szolgáltatásokhoz” – mondta Gabriela Bucher, az Oxfam vezérigazgatója.

Az Oxfam a Forbes adatai alapján Elon Muskot, Jeff Bezost, a LVMH luxusmárkacsaládot tulajdonló Bernard Arnault-t és családját, Bill Gatest, az Oracle-alapító Larry Ellisont, Larry Page-t, Sergey Brint, Mark Zuckerberget, Steve Ballmert és Warren Buffetet nevezte meg a tíz leggazdagabbként.

Kapcsolódó cikkek