Továbbra is az oltatlanokat hibáztatják Ausztriában, aki nem veszi fel a kötelező vakcinát, egymilliós bírságot kap

Megosztás

Nyugati szomszédunknál törvénybe foglalják a kötelező Covid-védőoltást, mindenkinek fel kell vennie 18 év felett, különben átszámítva 1,1 millió forintos büntetésben részesül.

A negyedik koronavírus-hullám idején (ott novemberben történt) 10 napra teljesen le kellett zárni Ausztriát, a kancellár akkor elnézést kért az oltottaktól, az oltatlanokat hibáztatva a szigorú intézkedések miatt.

A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek.

Három lépcsőben vezetik be

  1. Az első fázisban február elejétől március 14-ig mindenkit írásban tájékoztatnak az oltási kötelezettségről.
  2. Ezután határidő megjelölésével felszólítják azokat az oltatlanokat, akik nem tartoznak a kivételek közé (például a várandós nők és azok, akik orvosi okokból nem oltathatják be magukat), hogy pótolják a mulasztásukat.
  3. A harmadik fázist akkor léptetik életbe, ha a járványhelyzet indokolja, ekkor már automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat. A tervezett büntetés 600 és 3600 euró (azaz nagyjából 186 ezer és 1,1 millió forint) között lesz.

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek