Agrárminiszter: Remek lépés az árstop, a kereskedők részéről legyen már ennyi szolidaritás

Megosztás

Vajon egyetlen egyszer megérjük, hogy a Fidesz és holdudvara vállal szolidaritást a társadalommal, vagy mindig csak a bérből és fizetésből, illetve kisvállalkozásból élők fizetik meg a kormány lépései miatt szükséges szolidaritást? Nagy István nem meglepő módon egyetért Orbánék árstopjával, szerinte ez nem okozhat gondot a kereskedőknek.

Bőven belefér a kereskedők akciós keretébe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt – ezt mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádióban vasárnap arról, milyen hatása lehet a kormány által bevezetett hatósági élelmiszeráraknak. A hivatalos indoklás szerint azért volt szükség az árstopra, hogy a kormány elejét vegye az elszabaduló, decemberben már 7,4 százalékos inflációnak – írja az MTI.

Nagy István az élelmiszerárstopról szóló döntést bátor lépésnek nevezte. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem. A miniszter szerint pedig a piaci versenynek is marad tér, mert például a benzinárstop után is volt olyan kút, ahol 5-10 forinttal alámentek a hatósági árnak, hogy versenyezzenek más benzinkutakkal.

Nagy István szerint viszont az árrögzítés is üzenet a piacnak és visszatartó erőt jelentenek majd az infláció növekedésénél. Az intézkedést kritizáló ellenzéknek pedig szerinte nincs olyan javaslata, amely életszerű, amelynek megvalósíthatósága alátámasztott lenne.

A miniszter szerint a kereskedők be fogják tartani az árszabályokat. A termelők és a feldolgozók pedig védve vannak, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szabályozza, hogy egyoldalúan nem lehet felbontani a szerződéseket. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek