Magyar egészségügy: van olyan műtét, amire közel hét évet (!) kell várni

Megosztás

Rekordhosszúságú várólisták az állami egészségügyben. Ha valaki nem a fizetős magánutat választja, hosszú éveket kell várnia, amíg sorra kerül bizonyos műtétek esetében. A szörnyű magyar valóság.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartását tanulmányozva szűrte le a Pénzcentrum, hogy több műtét esetében rekordhosszúra nőttek a várólisták. Ez részben a járvány megfékezésére irányuló korlátozások következménye. A csípőprotézis műtéttel szemléltetve így változott a várólista hosszúsága az elmúlt időszakban:

2019-ben országosan 291 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, ez 2020 májusában 324 napra, 2021 januárjára 371 napra nőtt. Jelenleg az átlagos tervezett várakozási idő 528 nap egy csípőprotézis műtétre – írja a lap.

A várólisták nemcsak a korlátozások miatt nőttek, hanem azért is, mert a betegek is vonakodtak orvoshoz fordulni, nem vettek részt azokon a vizsgálatokon, amely alapján a műtéti előjegyzés megtörténhet. (Hvg.hu)

A lap megjegyzi, hogy a maximális várakozási idő egyes térségekben többszöröse is lehet az országos átlagnak:

  • csípőprotézis műtétre a legtöbbet, 2521 napot – csaknem 7 évet! – kell várni a friss nyilvántartás szerint a Dél-Dunántúlon.
  • a nyugat-dunántúli térségben térdprotézisre 1939 napot jelez a NEAK rendszere
  • sérvműtétekre implantátum nélkül 1300 napot kell várni Észak-Magyarországon
  • Észak-Közép-Magyarországon 1093 nap is lehet, mire egy szürkehályog-műtétre bejuthat a beteg
  • egy epekő műtétre is Nyugat-Közép-Magyarországon több mint 2,5 év a maximális várakozási idő.

Magyarország előre megy, nem hátra… a várólisták hosszabbodását illetően egészen biztosan. Csak ezt politikusaink esélytelen, hogy megtapasztalják, mert óriási valószínűséggel szinte egyikük sem találkozik a valóságban az állami egészségüggyel.

Kapcsolódó cikkek