Miért ennyire népszerű a panel újra?

Megosztás

Több összetevője is van annak, hogy a panellakások kereslete ismét magasan szárnyal. Nem meglepő módon ezek közül az egyik ok az, hogy még mindig jócskán olcsóbb, mint a tégla. Bár az utóbbi években az árak az egekbe szöktek minden ingatlan tekintetében.

A lakótelepi ingatlanok iránti kereslet ismét kirobbanó növekedést mutat: 6 százalékkal magasabb az érdeklődés ezekre a lakásokra tavaly januárhoz képest, a három hónappal ezelőtti szinthez képest pedig 14 százalékkal ugrott meg a kereslet. Reneszánszukat élhetik a panellakások 2022-ben – derült ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

A panelhirdetésre jutó érdeklődések száma közel 2 éves csúcson van, legutóbb 2019 tavaszán volt hasonlóan magas. Mindeközben a téglalakások iránti kereslet éves szinten stagnálást mutat, a három hónappal ezelőtti szinthez képest csupán 7 százalékkal nőtt – ami a panelek iránti keresletnövekedés felét teszi ki – írja az Index.hu.

Jobb támogatási lehetőségek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a panellakások jellemzően alacsonyabb ára hozzájárul ahhoz, hogy az emelkedő kamatkörnyezet ellenére

A BANKOK SZÍVESEN ADNAK HITELT EZEKRE A TÍPUSÚ INGATLANOKRA. 

A szakértő hozzátette, hogy a panelek iránti keresletet az is növeli, hogy az állami támogatások többet érnek a panellakásokban. A családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő támogatása és a csok-hitel is nagyobb arányú segítséget biztosít egy-egy panel esetében, mint egy téglából épül lakás vagy ház megvásárlásakor, amik jóval drágábbak a piacon.

Egy két gyermeket nevelő család esetében a vissza nem térítendő csok-támogatás és a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitel várostól függően akár a kiszemelt lakás vételárának 30-40 százalékát fedezheti. A gyermeket vállalók számára pedig a babaváró hitel nagyobb arányú önrészt tehet ki, ha első lakást vásárolnak.

BJASZ20200224013

Még mindig jóval olcsóbbak a panelek 

Az elemzés szerint idén januárban a fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 643 ezer forint volt a kínálati piacon, ezzel szemben a téglalakások négyzetmétere elérte a 867 ezer forintos átlagárat is.

A megyeszékhelyek panelárait nézve kiderül, hogy az átlagos négyzetméterár 421 ezer forint, míg a téglalakásoknál 491 ezer forint ugyanez. A paneleknél a veszprémi kínálat vezeti a piacot 563 ezer forinttal. Ezután jönnek a székesfehérvári és a debreceni panelek, 535 ezer és 522 ezer forintos összeggel egy négyzetméterre vetítve.

Salgótarján számít a legolcsóbb panelvárosnak, ott 216 ezer forintos átlagos négyzetméterárral lehet számolni. De a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható még Békéscsaba és Miskolc is, ahol a panellakásokat (négyzetméterenként) 316–328 ezer forintért kínálják eladásra.

Igaz, az olcsó ebben az esetben valóban relatív, egy kisebb vagyon kell egyetlen átlagos méretű panellakás megvásárlásához is.

Kapcsolódó cikkek