Kaczynski elismerte, Lengyelország is megvette a Pegasust, de “nincs ügy és nem kell vizsgálóbizottság”

Megosztás

Ugye egy bő fél évvel ezelőttről nekünk magyaroknak is ismerősen csengenek ezek a kifejezések és terelések? A magyar kormányzati szereplők is eleinte a program létezését is tagadták, majd amikor már nem lehetett, azt szajkózták, hogy igen, megvette a kormány a Pegasust, de nem figyelt meg vele ellenzékieket és nincs is Pegasus-ügy. Dehogyis nincs.

A kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke megerősítette, hogy Lengyelország is megvásárolta az izraeli kémszoftvert, de tagadta, hogy azt ellenzéki politikusok lehallgatására használták volna.

“Rossz lenne, ha a lengyel szolgálatoknak nem lenne a kezükben ez a típusú eszköz” – fogalmaz Jaroslaw Kaczynski a Sieci hetilap hétfőn megjelenő interjújában, melyből kivonatokat tett közzé a wPolityce.pl hírportál – közölte az Associated Press. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szerint sok ország titkosszolgálata használja az izraeli NSO Group kémszoftverét, a Pegasust a korrupció elleni harcra és a bűncselekmények kivédése céljából, így – ismerte el – Lengyelország is megvásárolta a programot. Úgy fogalmazott, hogy az adatok titkosításának egyre népszerűbb gyakorlata miatt van igény a Pegasusra, mert a korábbi megfigyelő technikák a titkosítással már nem tudják felvenni a versenyt. 

Kaczynski tagadja, hogy a kémprogrammal a lengyel ellenzéket is célba vették volna, miközben a Torontói Egyetem kutatócsoportja, a Citizen Lab korábban arról adott információt, hogy három, a lengyel kormánnyal kritikus személy telefonját is lehallgatták. Az Amnesty International is megerősítette egy, a Citizen Labtól független vizsgálat során, hogy a 2019-es választás előtti kampányidőszakban Krzysztof Brejza lengyel ellenzéki szenátor mobilját célba vették a szoftverrel, a telefonját összesen 33 alkalommal hekkelték meg 2019. április 26. és október 23. között. Rajta kívül a 2019-es parlamenti választásokkor a lengyel ellenzék kulcsfiguráinak ügyvédjét, Roman Giertychet célozták meg a Pegasussal, két évvel később az igazságszolgáltatás kormánypárti ledarálása ellen küzdő kritikus ügyész, Ewa Wrzosek telefonját is meghekkelték a hírek szerint.

Az állami televízió Brejza üzeneteit nyilvánosságra is hozta 2019-ben, ezért az ellenzéki politikus ma már azt állítja, hogy a választások tisztességtelenek voltak, mert a kormánypártnak hozzáférése volt az ő kampánytervéhez.

Jaroslaw Kaczynski azt mondja, hogy nincs szükség arra, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben, szerinte “nincsen Pegasus-ügy, nincs semmilyen megfigyelés” az ellenzék esetében. “Semmilyen titokban megszerzett információ nem játszott szerepet a 2019-es választási kampányban. Vesztettek, mert vesztettek. Nem kellene kifogásokat keresniük”. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek