Jogsértésen kapták a vadászati kiállítást szervező céget

Megosztás

Jogsértően tartott vissza közérdekű adatokat a vadászati világkiállítást szervező állami tulajdonú cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft., erre jutott a HVG bejelentése után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

A lap azt írja, az NAIH szerint „az állami cég jogsértően alkalmazta a járvány elleni védekezésre hivatkozó veszélyhelyzeti intézkedést, amely a közérdekű adatigénylések 15 napos válaszadási határidejét 90 napra is kitolhatja”.

A lap még augusztusban nyújtott be közérdekű adatigénylést a kiállítást szervező céghez, azt akarták megtudni, mire ment el pontosan a „célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűdfelmérés” témájú kutatásokra és más elemzésekre kifizetett összesen több mint 83 millió forint.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-nek alapesetben tizenöt napja lett volna a válaszra, de a veszélyhelyzetre hivatkozva azt előbb harminc nappal tolták ki, majd amikor az is letelt, akkor újabb negyvenöt nappal. Emellett arra is hivatkoztak, hogy ha tizenöt napon belül kellene megválaszolniuk az adatigénylést, akkor a cégnek „a Világkiállítás szervezési feladataira nem maradna elég ideje”. A kormányrendelet szerint viszont csak akkor kérhető hosszabbítás, ha a „határidőben való teljesítés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné”, de ahogy a lap írja, a kiállítást szervező cégnek nem volt a koronavírus-járvány leküzdését célzó feladata, sőt külön felmentést kaptak a járványügyi korlátozások alól.

A lap a NAIH-hoz fordult, ami a vizsgálata végén megállapította, hogy „mivel a vadászati világkiállítás megrendezése nem a koronavírusjárvány leküzdésével összefüggő közfeladat”, a kormányrendelet itt nem alkalmazható, így „a Kft. jogszerűtlenül hosszabbította meg az adatigénylés teljesítésére nyitva álló határidőt”. Ez alapján pedig a hatóság felszólította a Kft.-t az adatigénylés teljesítésére.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. ezek után végül válaszolt a lapnak, de csak annyit, hogy megtagadták a kutatási szerződések, anyagok kiadását, arra hivatkozva, hogy azok döntés-előkészítő anyagok.

Lehet nézni a pénzbeli megtérülést, de nem javasolják

A vadászati világkiállítás rendezvényének helyszínéül szolgáló Hungexpo felújítása 55 milliárd forintba került, a kiállítás megszervezésére 17 milliárd forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből. A kommunikációs feladataira összesen több mint 3 milliárd forint ment el, a kiállításhoz szükséges applikációk megvalósítása 125 millió forintba került, és szoftverfejlesztésre is több mint 600 millió forintot költöttek.A kiállításért felelős Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár úgy fogalmazott:

„A megtérülését lehet természetesen azonnali pénzbeli megtérülésben is mérni, én nem ezt javaslom.”

Kapcsolódó cikkek