Már 638 ezren kérték az influenza elleni védőoltást

Megosztás

Az eddig rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag 49,1 százalékát, 638 451 adagot használtak fel január 3-ig – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-t.

Összesítésük szerint a 3 év alatti kisgyermekek számára a rendelkezésre álló 4000 adag vakcinából 2539 adag fogyott el, ami csaknem 63,5 százalékos felhasználási arányt jelent.
Idén is térítésmentes az influenza elleni védőoltás, ami azoknak ajánlott különösen, akiknél a szövődmények nagy kockázatot jelentenek. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak

  • a 60 éven felüliek, függetlenül egészségi állapotuktól
  • a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségben szenvedők
  • a csökkent immunitású emberek
  • a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők.

Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak és a tartós ápolást, gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak. Az NNK hangsúlyozta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos az influenza elleni oltás beadatása, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel jár együtt. Ezért, aki még oltatta be magát, kérje a védőoltást háziorvosától vagy üzemorvosától.

Kapcsolódó cikkek