Hihetetlen: A Google Street View egyik képén látták meg a hatóságok a 20 éve szökésben levő olasz maffiózót, letartóztatták

Megosztás

A titokban másik országba költöző, személyazonosságot váltó férfi korábbi ismerőseivel és családjával a legkisebb mértékben sem tartotta a kapcsolatot, ezért döbbent meg nagyon, hogy bukkanhattak a nyomára. Az internet szeszélyei.

Gioacchino Gammino elítélt gyilkost – aki Olaszország legkeresettebb gengszterei közé tartozott – a Madridtól nem messze lévő Galapagarban tartóztatták le, ahol az évek során megnősült, Manuelre változtatta a nevét, szakácsként dolgozott, és egy zöldség-gyümölcs boltot vitt – írja a 444.hu.

A letartóztatásakor állítólag ezt mondta a rendőrségnek: „Hogy találtatok meg? 10 éve nem is hívtam fel a családomat!”

A szicíliai rendőrség több nyomozást is folytatott a 61 éves Gammino felkutatására, 2014-ben európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Azt tudták, hogy a szökevény Spanyolországba menekült, de végül a Google Street View segítségével sikerült meghatározni a pontos tartózkodási helyét.

A Google navigációs eszköze egy képet készített két férfiről, akik a galapagari El Huerto de Manu (Manu kertje) nevű gyümölcs- és zöldségbolt előtt beszélgetnek.

A rendőrség úgy vélte, az egyik férfi nagyon hasonlít Gamminóra, de a személyazonosságát csak akkor erősítették meg, amikor megtalálták a közeli La Cocina de Manu (Manu konyhája) nevű étterem bejegyzését.

Az üzlet és az étterem már bezárt, de a rendőrség talált egy fotót Gamminóról, aki séfruhájába öltözött, a La Cocina de Manu még mindig létező Facebook-oldalán. Az álla bal oldalán lévő hegről lehetett felismerni. Az étterem menüjében szerepelt a Cena Siciliana (szicíliai vacsora) nevű étel.

Gamminót december 17-én tartóztatták le, elfogásának részleteiről a La Repubblica számolt be. Francesco Lo Voi palermói ügyész, aki a legutóbbi nyomozást vezette, a Guardiannek azt mondta: „Nem mintha a Google Térképen gázolgatnánk napjainkat, hogy szökevényeket találjunk. Több korábbi, hosszú vizsgálat folyt, amik Spanyolországba vezettek. Jó úton haladtunk, de a Google Térkép segített megerősíteni a nyomozásunkat.”

Gammino a szicíliai Agrigento egyik klánjához tartozott, ami az 1990-es években véres viszályba keveredett Szicília fő maffiahálózatával, a Cosa Nostrával. Először 1984-ben tartóztatták le, amikor a maffiaellenes bíró, Giovanni Falcone nyomozott ellene, őt 1992-ben felrobbantotta az autójával együtt.

Gamminót gyilkosság és más, maffiával kapcsolatos bűncselekmények miatt keresték. Másodszor 1998-ban tartóztatták le Barcelonában. Életfogytiglani börtönbüntetését töltötte a római Rebibbia börtönben, ahonnan 2002-ben sikerült megszöknie egy filmforgatás alatti zűrzavarban. (Guardian)

Kapcsolódó cikkek