Minden zöldebb lehet: rájöttek a kutatók, hogyan szűrhető ki a szén-dioxid a gyárkémények füstjéből

Megosztás

Hatalmas segítség lehet ez fulladozó bolygónk megmentésének érdekében. A mérnökök kifejlesztettek egy eljárást, amivel az eddig a levegőbe engedett káros anyag még ipari termelésben felhasználhatóvá is válik.

Ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát két nagyon fontos lépésre lenne szükség: egyfelől ki kellene vonni a légkörből az ott lévő szén-dioxidot, másfelől meg kellene akadályozni, hogy a gyárak pótolják az onnan kivont mennyiséget. Egyik sem egyszerű feladat, de úgy tűnik, utóbbira most sikerült egy hatékonynak tűnő megoldást találni.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint az amerikai Oregoni Állami Egyetem mérnökei egy olyan új vegyületet fejlesztettek ki, amivel már a gyárak kéményeinél ki lehetne szűrni a szén-dioxidot, majd a felhasználásával kereskedelmi forgalomban is kapható vegyszereket lehetne előállítani.

Journal of Materials Chemistry A című tudományos folyóiratban közzétett publikáció lényege, hogy a vegyiparban használt propilén-oxid segít katalizálni a gyűrűs karbonátok képződését, miközben kivonja a szén-dioxidot a gyárkéményekből kiáramló füstből.

Ez azért fontos, mert a gyűrűs karbonátok az iparban többféle módon is hasznosíthatók: a színtelen, szagtalan folyadék egyfajta oldószerként használható. A szakemberek szerint az akkumulátorok gyártásánál vagy a gyógyszeriparban ugyanazzal a technológiával dolgoznak, mint amivel a fenti eredményt lehet elérni. Márpedig ez azt jelenti, hogy a folyamat jelentős mértékben segíthet kizöldíteni a gazdaságot. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek