Hatalmas az infláció, sajnos alig érezhető a béremelés

Megosztás


8,5 százalékkal nőttek a keresetek 2021 októberében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A költségvetési szférában már csak pár ezrelékponttal volt nagyobb a béremelkedés, mint az infláció, az év első tíz hónapjában 3,7 százalékkal nőttek csak a reálkeresetek.

431 300 forint volt a bruttó átlagkereset 2021 októberében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A nettó átlagkereset 286 600 forint volt ugyanekkor, mindkét szám 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Mindez a legalább 5 főt foglalkoztató cégek teljes állásban lévő dolgozóira vonatkozik, tehát

sem a részmunkaidősök, sem a mikrovállalkozások munkatársainak a fizetései nem látszanak a számokon.

A vizsgált időszakban, októberben 6,5 százalékos volt az infláció, vagyis a béremelkedés jelentős részét elvitte. A vállalkozásoknál majdnem az egészet: a versenyszférában csak 6,9 százalékkal nőttek a bérek. Az átlagot az húzta felfelé, hogy a költségvetési szektorban 9,4 százalékos volt a béremelkedés, például az orvosok, a bírók, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelésének hatására.

A keresetek mediánértéke – vagyis az a szám, aminél az emberek pontosan fele keres többet, másik fele kevesebbet – bruttó 350 100 forint volt, az egy évvel korábbinál 7,6 százalékkal több.

Mivel 2021 első tíz hónapjában 4,6 százalékos volt az infláció, a reálkereset csak 3,7 százalékkal nőtt.

A novemberi infláció ennél sokkal magasabb, 7,4 százalékos volt, a decemberi számot pedig még nem ismerjük, de minden bizonnyal jóval 4,6 százalék fölött lesz, tehát amint elkészülnek a 2021 végi adatok is, azt fogjuk látni, hogy

az egész éves béremelkedésnek még ennél is nagyobb része vált az infláció áldozatává.

Közben a nemek közötti szakadék tovább nőtt: a férfiak átlagfizetése 8,7 százalékkal bruttó 467 700 forintra emelkedett, a nőké 8,3 százalékkal 392 500-ra.

Related posts