Ezekre figyeljünk az idei autópálya-matricák vásárlásakor, ha az M30-ason közlekedünk

Megosztás

2022. január 1-jével díjkötelessé válik az e-matricás rendszerben több útszakasz is.

Többek között Borsodban az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza válik pénzkötelessé. Ugyanakkor az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes marad.

Fizetőssé válik továbbá az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza, illetve az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza. A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes. Ezeken kívül díjkötelessé válik az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza, ami egyúttal azt is jelenti, hogy bevezetésre kerül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei autópálya matrica.

Ezzel inenntől 17 – Nógrád és Békés megye kivételével – megye rendelkezik fizetős útszakasszal. Az éves megyei matrica az egyik legnépszerűbb matricatípus, területi hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

A fizetős szakaszok megszaporodása kapcsán a NÚSZ korábban arra figyelmeztette az autósokat, hogy ne megszokásból vezessenek, mert az új díjköteles szakaszokat is csak érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz meg kell vásárolni az e-matricát. Azt is írták, hogy aki tévedésből hajt fel egy díjköteles útra, annak maximum 60 perc áll rendelkezésére, hogy megvásárolja az úthasználati jogosultságot.

MTI

Kapcsolódó cikkek