Mire számítsunk 2022-ben? Emelkedő nyugdíjkorhatár illetve polgármesteri fizetések, még több fizetős útszakasz

Megosztás

Új év, új rendelkezések, van köztük olyan is, ami Borsodot érinti, de nézzünk egy tágabb kitekintést országos és európai szinten is.

Meglehetősen eseménydús év volt 2021, de most már ideje felkészülni, hogy mi vár ránk az éjszakai mulatozás után, ezért a 444.hu összegyűjtötte, hogy mi változik január 1-től. Ezekből szemezgetünk most.

Az FKF közleménye szerint 2022. január 1-től a tejes/gyümölcsleves kartondobozokat (vagyis a tetrapak-csomagolást) a kevert csomagolási hulladékok közé, vagyis a sárgafedelű kukákba kell gyűjteni, a kékfedelű kukákba ezen túl kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető.

Sajnos január 1-től még drágább lesz az élet, ugyanis a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. elárulta, hogy mely útszakaszok kerülnek be az útdíjfizetési rendszerbe 2022-től:

  • az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza
  • az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes)
  • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza
  • az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza

Ellenben megvalósul egy utópisztikus álom, amivel még a szocialista Horváth Csaba is kampányolt 2010 környékén, amikor ingyenes BKV-t ígért a budapestieknek. Nos, január 1-től Egerben ingyenes lesz a helyi tömegközlekedés. Ez pedig terjedőben, ugyanis január 1-től Baján is díjmentesen buszozhatunk.

A minimálbér bruttó 200 ezer forintra emelkedik január 1-től, aminek 133 ezer forint a nettója. Szintén élesedik Orbán Viktor egyik nagy bejelentése: októberi szinten rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatait, ez január elején lép hatályba, vagyis a februári törlesztőrészlet már alacsonyabb lesz. A magyar polgármesterek és közgyűlési elnökök fizetése átlagosan 30 százalékkal emelkedik 2022. január 1-től, az emelés pontos mértéke a vezetett település lakosságszámától függ.

Az építőipar nagyon fontos nemzetgazdasági ágazat, így nem árt emlékeztetni mindenkit: 2022. január 1-ével lép hatályba az úgynevezett üvegkapu rendelet, amelynek lényege, hogy az építőipari cégeknek vállalniuk kell azt a feltételt, hogy naprakészen rögzítik és nyilvántartják az építési területre belépők, így a foglalkoztatottak és az alvállalkozók ki- és belépési adatait. (Ennek betartására és betartatására azért kíváncsiak leszünk…)

2022. január 1-től az 1957-ben vagy azt követően születettek számára a nyugdíjkorhatár 65 évre emelkedik.

A környezetvédelem is terjed Nyugat-Európában: Franciaország január 1-től sokféle zöldség és gyümölcs esetében betiltotta a műanyag csomagolóanyagok használatát. A hollandoknál a dohányosok számára lesz nehezebb az élet, hiszen januártól kiterjesztik a munkahelyi dohányzás tilalmát: például a kamionosok nem gyújthatnak rá a jármű fülkéjében.

Fehéroroszország pedig bekeményít: Minszk január 1-től kereskedelmi embargót vezet be, válaszul az amerikai és uniós szankciókra. Megtiltják az élelmiszerek behozatalát azokból az országokból, amelyek bevezették vagy támogatták az ország elleni intézkedéseket.

Kapcsolódó cikkek