Jól áll a tiszaújvárosi gyár építése, 2022-ben átadhatják

Megosztás

Közel 90%-os készültségi szintnél jár a poliol-gyár, a jövő év második felében teljesen elkészülhet és átadhatják.

Kiemelték, az 1,3 milliárd euróból megvalósuló beruházás nemcsak a Mol történetének eddigi legnagyobb organikus befektetése, hanem országos viszonylatban is az egyik legjelentősebb – írja a Jarmuipar.hu. Részletezik, hogy a tervezési munkák befejeződtek, 350 mérnök dolgozott Indiában, Thaiföldön, Németországban és Magyarországon, a kulcsberendezéseket a helyszínre szállították.     Az építkezés 35 hektáron folyik. Az elmúlt két évben 13 000 tonna acélszerkezetet építettek be, lefektettek 2500 kilométer kábelt, és közel 700 kilométer csővezetéket szereltek össze.

Marton Zsombor, a Mol Petrolkémia vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a poliol-projekt a Mol-csoport történetében mérföldkő, a régióban egyedülálló, csúcstechnológiát képviselő komplexum megépítésével tovább erősítik vegyipari pozíciójukat, munkahelyeket teremtenek, és felgyorsítják a vállalat átalakulást.

A Mol közleményében ismerteti, hogy a poliolt számos iparágban használják termékek, eszközök és építőanyagok gyártására. Fontos alapanyag a textiliparban, bútoriparban, autóiparban és az építőiparban.

A poliol-üzem elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a nyersolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. A Mol csoport a 2030-ig szóló hosszú távú stratégiájában kiemelt szerepet szán a vegyipari értéklánc bővítésének, és 4,5 milliárd dollár értékű petrokémiai beruházást tervez – közölte a Mol.

Kapcsolódó cikkek