Borsodban ismét több településen veszélyes a levegő minősége

Megosztás

Sajnos megszokhattuk, hogy megyénk települései a levegőminőség terén legtöbbször minimum a kifogásolható kategóriába kerülnek. Most sincs ez másképp, az időjárás sem segít a helyzeten.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.    

Az NNK azt írta veszélyesnek minősítették a levegőt Putnokon és Sajószentpéteren. Ajkán, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon és Várpalotán pedig egészségtelen a levegőminőség.    

További hat település levegőminősége kifogásolt.    

Az NNK arra figyelmeztet, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Ezzel együtt megjegyezték, fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzenek meg a rendszeres, gyors szellőztetésről.    

Az NNK azt írta: a meteorológiai előrejelzés alapján csütörtökön még nem várható, hogy javulna a levegőminőség.    

Felhívták a figyelmet, hogy a fűtési szezonban “gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, mely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet”. Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten – hangsúlyozták. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek