NER-közeli üzletember teheti rá a kezét ez Euronews-csoportra

Megosztás

Nem nehéz kitalálni, hogy jó eséllyel ismét hamarosan elnémul majd egy kormánykritikus hang. A Fidesz és holdudvara fokozatosan bekebelezi a neki nem tetsző médiatartalmakat. A magyar szál egyelőre még távolinak tűnik, de hasonlóan hihetetlennek tűnt az Origo és az Index megszerzése, illetve a Népszabadság ellehetetlenítése is.

Már így is döbbenetesen hatalmas kormánypárti médiatúlsúly, ez most tovább nőhet.

A portugál Alpac Capital csoport vásárolta meg a Euronews médiacsatorna többségét – írta meg a Reuters, a részleteket pedig a Telex.hu közölte.

A befektető jól ismert itthon is, a cég meghatározó vezetője ugyanis az a Pedro Vargas David, aki a 4iG és a Metalcom igazgatóságában is benne van, és egy hazai kockázati tőkés befektetésben is érdekelt. Az East West European Venture Capital Fund a magyar Exim, a Mol és az OTP tőkéjével is gazdálkodik.

Pedro Vargas David cége Budapesten, Lisszabonban és az Egyesült Arab Emírségekben működtet irodát. Pedro Vargas David édesapja pedig az a Marió David volt portugál néppárti politikus, aki Orbán Viktor barátja és közeli szövetségese volt, és akit 2016. április 14-én egy Lisszabonban rendezett ünnepségen Orbán a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntetett ki. Az Alpac Capital SA 2013-as alapítása óta több mint 150 millió euró értékű tőkét helyezett ki többségében az infokommunikációs, pénzügyi és energetikai iparágakban működő európai vállalatokba.

Magyar szál?

Meglepő módon a városban mégsem az a pletyka terjedt el, hogy ezeknek a korábbi befektetőtársaknak lehet köze a mostani vásárláshoz, hanem az, hogy a deal finanszírozásában egy másik magyar bank, a Magyar Bankholding valamelyik tagbankja (mi konkrétan az MKB-t hallottuk) vállalhat a jövőben hitelezői szerepet.

Az MKB jelezte, hogy

az MKB Bank Nyrt. az ügyet nem kívánja kommentálni. Általános banki kommunikációs gyakorlatunk, hogy piaci, akár a sajtóban is megjelenő pletykákra nem reagálunk.

Az Alpac Capital pedig úgy állapodott meg az eladóval, hogy csak az ügylet zárása után oszt meg részleteket, addig Pedro Vargas David csak egy (egyeztetett) nyilatkozatot tett, amit a Le Figaró francia lapban lehetett olvasni.

Azok, akiket az Alpac környezetében mégis elértünk, eltérően vélekedtek, de azt rögzítették, hogy jelen pillanatban biztosan nincsen aláírt banki finanszírozás az ügylet mögött, ilyen esetekben mindig több bankkal is érdemes tárgyalásokat folytatni, de ebben az esetben az a legvalószínűbb, hogy az ügylet 100 százalékban saját tőkéből valósul meg. A Euronews ugyanis most nehezen értelmezhető egy bank számára, mert erősen veszteséges.

Ami pedig a magyar vonatkozásokat illeti, Pedro Vargas David itthon fontos befektető, a 100 százalékos tulajdonosa a Bartolomeu Investment Kft.-nek, amely korábban a Hungarodigitel Kft. többségi tulajdonosa volt, majd egy részvénycsere után a 4iG Nyrt. több mint 5 százalékos tulajdonosa lett. Az üzletember ezen kívül benne van a szentesi–fővárosi MetalCom igazgatóságában is, a távközlési csoport többek között az okos kerítésekről és a Honvéd révén a legújabbkori focis szerepvállalásáról ismert.

Az Alpac környezetéből most azt hallottuk, hogy az ügyletnek nem a magyar csatorna vagy a magyar politikai élet befolyásolása volt a célja. A deal előtt a Mollal, az OTP-vel, illetve az Eximmel nem egyeztettek erről a döntésről a portugálok, hanem – mint mesélték nekünk – a befektető korábban maga is dolgozott Brüsszelben és hisz abban, hogy miképpen Washingtonnak van hangja a globális médiában, úgy Brüsszelnek is lehet.

Kapcsolódó cikkek