Akkora problémát okozott a Fidesz, hogy csak az orvosok saját elhatározásából működnek a kórházak

Megosztás

A Magyar Orvosi Kamara ismét közzétette segélykiáltását, ami a magyar közegészségügyet illeti. A karácsonyi időszakban az év eleji törvénymódosítás miatt az ügyeletes orvosok megalázó bért kapnak, csak saját áldozatvállalásuk miatt nem omlik össze az egészségügyi ellátás. Előre borítékolható a minisztérium reakciója, nyilván az egészségügyben a világon semmi gond nincs, baloldali hisztériakeltés.

„Az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak” – hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A részleteket az Index.hu osztotta meg.

Közleményükben kiemelik: a jelenség hátterében az az év eleji törvénymódosítás áll, amelynek értelmében az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Így csupán az óradíj hetven százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak nyolcvan-kilencven százalékra megy fel.

Egy fiatal kolléga esetében ez 1300 forintos nettó órabért jelent. Ezért értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, egyre kevesebben egyre többet és fáradtabban dolgoznak

– mutatott rá a MOK, jelezve, hogy az ügyeleti díjak rendezésének halogatása már most is a biztonságos betegellátást veszélyezteti.

„Ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen a kollégák számára, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása” – hangsúlyozták.

A MOK megdöbbentő videója a témában:

Related posts