Tiltott pártfinanszírozás Orbánék részéről? 4,4 milliárd forintot tolhattak a szlovén kormánypártnak

Megosztás

Mármint a magyar adófizetők pénzéből kaphatott ennyit a miniszterelnök ottani jó szövetségese. Szlovéniában komoly vizsgálódásba kezdtek ez ügyben.

Két év kellett ahhoz, hogy megalakulása után elkezdje az érdemi munkát az a szlovén parlamenti vizsgálóbizottság, amely azt hivatott kideríteni: vajon törvénytelen támogatást kapott-e a Janez Janša kormányfő vezette SDS. A tényleges kérdés, hogy a Szlovén Demokrata Párt miből finanszírozza saját tevékenységét és választási kampányát. A politikai pártokról szóló szlovén törvény értelmében ugyanis a politikai tömörülések – a magyarországi pártokhoz hasonlóan – nem részesülhetnek külföldi támogatásban.

Ezzel szemben a jól értesült ljubljanai Necenzurirano oknyomozó cikkében azt tárta fel, hogy Magyarországról az eltelt négy évben 12 millió euró, mai árfolyamon 4,4 milliárd forint érkezett közvetítők révén a szlovén kormánypárt számlájára.

A vizsgálóbizottság a többi között a kormány korábbi főtitkárát, parlamenti képviselőket, és a Nova24TV már régebben hírbe hozott első, mellesleg pénzmosásba keveredett többségi tulajdonosát, továbbá jelenlegi és előző vezetőjét hallgatja meg. Ez utóbbi most történetesen Szlovénia belügyminisztere.

A meghallgatásra idézést kapott az a két, korábban az MTV vezetésébe tartozó magyar vállalkozó is, aki Szlovénia mellett Észak-Macedóniában is finanszírozott és üzemeltetett különböző médiumokat.

A vizsgálóbizottság feladata a többi között feltárni, hogy az SDS a hozzá hű médiumoknak szánt pénzt vajon politikai reklámtartalomra és a politikai propaganda egyéb formáira is felhasználta-e a 2018-as előrehozott választások előtt.

A Necenzurirano engedélyével

Nem direktben, fű alatt, csalafinta módon, közvetett állomásokkal jutott el a pénz Orbánéktól a szlovén baráthoz. További részletek a hu.Euronews.com cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek