Környezetvédelem: van olyan város, ahol fizetnek az embereknek, hogy adják el autójukat

Megosztás

A brüsszeli városvezetés célja csökkenteni a nagyváros forgalmát, a dugókat és javítani a levegő minőségét azzal, hogy csökkentik a környezetszennyezést.

A brüsszeli városvezetés fizetni fog azoknak a lakosoknak, akik eladják az autójukat és visszaadják a rendszámtáblájukat – írja a Brussels Times. Nem készpénzről van szó, hanem egy 500-900 eurós hitelkeretről, amit mindenki olyan környezetbarát közlekedési formára költ, amire csak akarja (legyen szó bérletről, bicikliről vagy taxiról). A részletekről a Telex.hu számolt be.

A projekt elsődleges célja az, hogy javítsanak a város levegőminőségén, csökkentsék a dugókat és nyugodtabb városképet hozzanak létre. Akik bevállalják, először ingyen kipróbálhatnak több közlekedési alternatívát, hogy aztán a hitelkeretüket a számukra legmegfelelőbbre költsék.

Akik a kerékpáros verziót választják, azok ingyen részt vehetnek egy képzésen, ahol megtanulhatnak a városban biciklizni.

A hitelkeret mértéke az igénylő társadalmi helyzetétől is függ. Ha valaki fogyatékossággal él, akkor automatikusan a maximális 900 eurót kapja. A többi esetben az illető bevételétől függ, hogy mennyit kap: minél többet keres valaki, annál kisebb támogatást kap, de minimum 500 eurót.

Kapcsolódó cikkek