Elhunyt Gulyás János filmrendező, a Miskolci Egyetem kiemelkedő oktatója

Megosztás


Hetvenöt éves korában szombaton elhunyt Gulyás János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja és a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének filmes képzésének egyik elindítója. Az MMA Gulyás Jánost saját halottjának tekinti.

Gulyás János a magyar dokumentumfilm meghatározó alakja volt. A hatvanas évektől radikálisan megújuló műfajban számos jelentős alkotása tanította önismeretre, árnyalt gondolkodásra, bátor szembenézésre és megalkuvás nélküli számvetésre a nézőket. Ezek között is egyéni hangot ütöttek meg a szociografikus érzékenységű Gulyás testvérpár – Gulyás János és a nála két évvel idősebb, szintén filmrendező Gulyás Gyula – revelatív filmjei, a Vannak változások, a Ne sápadj! vagy a Törvénysértés nélkül.

Csendes, megbízható, karakteres, a filmes szakmát a legmagasabb szinten művelő oktató volt. Igazi példakép. Hiányzik…

írták róla a Miskolci Egyetemen oktató volt kollégái
Gulyás János 1993-ban, egy tanszéki megbeszélésen | Forrás: A Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszék Facebook oldala

A később, már egyénileg készített művek is a legfontosabb társadalmi kérdéseket feszegették. Forgatott filmet a kisiskolák bezárásáról, 2010 után két filmet is szentelt a vörösiszap-katasztrófának. A közéleti témák mellett az utóbbi évtizedben több művészeti filmet, portréfilmet is készített művészekről, például a Kő Pált bemutató Lujost (2013); operatőre volt az Ágh Istvánt bemutató portrénak.

Az MMA 100 magyar dokumentumfilm válogatásában több, Gulyás János által jegyzett alkotás is helyet kapott, az MMA Kiadónál 2017-ben jelent meg könyv munkásságáról Tóth Péter Pál tollából A Gulyás testvérek címmel.

Kapcsolódó cikkek