Betegek felcserélése a magyar kórházban, élő hozzátartozó halálhírét közölték és fordítva is

Megosztás

A szolnoki kórház elismerte a hibát, állítólag egy “apró adminisztrációs hiba” vezetett ehhez a komoly bakihoz.

Egy szolnoki kórházban összecserélték két beteg adatait, és a még élő hozzátartozó halálhírét közölték az egyik családdal, miközben az elhunyt betegről azt hitték, még életben van, derül ki az RTL Klub híradójának csütörtöki riportjából.

A 88 éves elhunyt nő lánya az RTL-nek nyilatkozott: azt mondta, november 19-én vitték kórházba édesanyját koronavírus-fertőzés miatt, de 24-én már átkerült a belgyógyászati osztályra, covid- és lázmentesen. Ezután szerette volna meglátogatni, erre viszont keddig kellett várnia, a kórházi ágyon azonban az édesanyja adataival egy másik beteget talált, és a nővért fotókkal kellett meggyőznie arról, hogy nem az ő rokona fekszik ott.

A nő ezután a rendőrséget hívta, hogy segítsenek megtalálni az édesanyját, szerdán pedig újra járt a kórházban, ahol kiderült: a hozzátartozó már november 26-án elhunyt, és el is hamvasztották. Vélhetően a belgyógyászaton cserélhették össze két beteg adatait, és szerdán derült ki a másik családnak is, hogy az ő hozzátartozójuk még él, ellenben másnak az édesanyját hamvasztatták el.

A Hetényi Géza Kórház elismerte a betegcserét és vizsgálatot indított az ügyben. Egyelőre úgy tudni, az állhatott a hiba mögött, hogy a páciensek kezére nem ragasztották rá az ilyenkor szokásos karszalagot. A rendőrség az ügyben feljelentéskiegészítést tesz, további adatokat gyűjt, és ennek függvényében rendelhet majd el nyomozást. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek