Hopp, 150 milliárdos vagyon repül az államtól a Varga Mihály vezette egyetemi alapítványhoz

Megosztás

Ez egy friss törvényjavaslat egyik eldugott pontjából derül ki. Heti szinten dobálózhatunk ilyen összegekkel, egy normál keresetű, bérből és fizetésből élő magyar ember fel sem tudja fogni, milyen elképesztő összegek “veszítik el ezzel közpénz jellegüket”. Itt éppen 150 milliárd forint.

A parlament előtt van az „egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelynek egy eldugott pontjából kiderül, hogy a Rudolf Kálmán Alapítvány három darab befektetési jegyet kap az államtól ingyenes vagyonjuttatás keretében – írja a Népszava. A lap szerint az csak Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter egyik múlt pénteki rendeletéből derül ki, hogy a három befektetési jegy értéke 150 milliárd forint. A Gazdaság Fejlesztési Magántőkealap befektetési jegyeiről van szó, amelynek tulajdonosa jelenleg a Pénzügyminisztérium, és a törvény elfogadása után az egyetemi alapítványhoz kerül – írják.

Az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. még szeptemberben kötött együttműködési megállapodást, a két szerződő félben az a közös, hogy az alapkezelő Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozik, míg az Óbudai Egyetem a Varga Mihály kuratóriumi elnök által felügyelt Rudolf Kálmán Alapítvány alá tartozik.

A parlament előtt fekvő törvényből az is kiderül, hogy az alapítvány nemcsak a 150 milliárdot, de a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-t is megkapja, így a jövőben az állami kockázati tőkalapkezelő irányítására, illetve a 150 milliárd forintnyi vagyon kezelésére az államnak nem, csak a Varga Mihály vezette egyetemi alapítványi kuratóriumnak lesz ráhatása.

Az egyetemek modellváltását áprilisban szavazta meg a parlament, Orbán Viktor azt mondta a folyamatról, hogy az a jó az alapítványosodásban, hogy így nem lesznek „internacionalista-globalista” emberek az egyetemek élén.

Stumpf István egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos szerint „kijelenthető, hogy a magyar kormány a felsőoktatásra eddig soha nem látott összegű támogatást fordít”. A kormánybiztos szerint összesen 1700 milliárd forintról van szó, amiben még nincs benne az 50 milliárdos PPP-kiváltás. Stumpf szerint a modellváltással az egyetemek rákényszerülnek arra, hogy saját stratégiát kialakítva szorosabb kapcsolatot építsenek az üzleti szférával. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek