Gondok lehetnek a Felsőzsolcán létesítendő új nehézipari üzemmel

Megosztás

1700 munkahely létesülne, de a tervek szerint a legközelebbi lakóház alig 800 méterre lesz az ipari területtől. Munkahely-teremtés szempontjából biztató, de senki nem szeretne egy újabb SICTA-ügyet a nyakába, ilyen közel a lakott területektől. Mit várhatunk a Rubintól? Az is érdekes, hogy a céget januárban alapították hárommillió forinttal, most pedig egy ilyen megaberuházásba kezd. Reméljük a legjobbakat.

A részletekbe a Zöld Arnótért Egyesület avatott be a Facebook-bejegyzésében.

Egy új nehézipari vállalat tervez üzemet létesíteni a Felsőzsolcai Ipari Zónában, ezúttal Arnóttól délre az eddig üresen álló részen. Alapvetően a gazdaság fejlődése jó hír. A terveik szerint közel 1700 munkahelyet teremtenek, ami meghatározó munkáltatóvá teheti a környéken. Azonban égettük már meg magunkat nagy gyárakkal a közelben, érdemes figyelni, hogy mi készül.

A termelési kapacitása miatt előzetes vizsgálat-köteles a beruházás. Így az előzetes vizsgálat dokumentumát nyilvánossá kell tenni, és bárki észrevételezheti a tanulmányt közvetlenül a hatóságnak címzett e-mailben. Mi is most kezdjük átnézni az anyagot, amit a hatóság oldaláról közvetlenül le lehet tölteni: http://emiktf.hu/Ugyfelinf/engedelyek/lista.html (Lehet keresni a “Rubin” szóra, ami a cég nevében szerepel, vagy ügyszámra “BO/32/09300/2021.”).

A felhívási közleményt ebben a posztban is közzé tesszük. Az első átolvasás után egy-két érdekesség: közel 1700 munkahely 💪, fém alapanyagok megmunkálása, festése és csomagolása történik majd, 7×24 – folyamatos üzemben dolgoznak 😮, legközelebbi lakóépületek mindössze 800 méterre lesznek 😨 (felső Ferenc utcák szélső házai, illetve Gárdonyi déli oldala), a beruházás teljes alapterülete több, mint 35 hektár (ez kb. a most beépített összes ipari létesítménnyel egyenlő a parkban, vagy összevethető a Bosch gyártelepével, lásd kiegészített térképünk 🤔) Nyilatkozattételi határidő dec 10. számításaink szerint.

Hogy miktől lehet tartani? Kicsit lejjebb megmagyarázzuk…

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Nem érhető el leírás a fényképhez.

Szóval miktől lehet tartani ilyen nagyobb üzemek esetében? A szabályok be nem tartásától. A helyieknek bőven elég annyit mondani, hogy SICTA Kft… – ezzel kapcsolatban is a napokban indult új eljárás, de egy alacsony összegű bírságon kívül vélhetően ismét nem történik majd semmi. Erről is a Zöld Arnótért Egyesület számolt be.

“Bár mostanában ritkábban jelentkezünk a SICTA-val kapcsolatban, de sajnos ez még nem azt jelenti, hogy megszűnt volna a bűzokozás, vagy hogy sokat javult volna a hozzáállásuk a környezetvédelmi előírásokhoz. A mai nap kaptuk az értesítést a Környezetvédelmi hatóságtól, hogy újabb két eljárás indul a gyár ellen, mert a tavasszal kapott engedélyük előírásait több ízben megszegték.
Egy újabb bírságot és egy újabb kötelezést fognak kapni.

Hogy mennyi lesz a bírság? Nem tudni még. 60 napos határidőt írt magának ki a hatóság, hogy ezt meghatározza. Sajnos az eddigi bírságok nem voltak kényszerítő erejűek, és a 8-10 sorozatos szabályszegés sem vezetett eddig még oda, hogy megfontolja a hatóság a korlátozást, felfüggesztést vagy eltiltást, ami már nagyon aktuális lenne.
Közben mi a háttérben már az Agrárminisztériumhoz fordultunk, mivel a megyei hatóság rendre szemet huny a valódi környezetszennyezések fölött, és nem alkalmazza a törvényben előírt jogkövetkezményeket. Enélkül sajnos soha nem lesz vége ennek az ügynek.”

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Kapcsolódó cikkek