Pert vesztett egy hatalmas és környezetpusztító kormányzati beruházás a zöldekkel szemben

Megosztás

Jó hír is akad néha. Pert nyert a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország egy újabb, teljesen indokolatlan és környezetkárosító fideszes beruházás ellen. A kormány Tihany egyik összefüggő, közel 22 hektáros területére tette volna rá a kezét – de úgy tűnik, nem fogja.

https://www.facebook.com/lehetmas/posts/304366478217665

A kormány most épp Tihany egyik összefüggő, közel 22 hektáros területére tette volna rá a kezét, ezzel az évtizedek óta csaknem háborítatlan élőhelyek egy része megsemmisült volna. A beruházásra a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy 2030 program összesen egymilliárd forintot adott, és a tervek szerint 2022-re már át kellene adni.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal a környezetvédelmi eljárásában tavaly júliusban azt állapította meg, hogy a beavatkozás nem fog jelentős környezeti hatást okozni, ezért nincs szükség hatásvizsgálatra. Habár azt írták, minden érintettel egyeztettek, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park által a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak írt levél alapján ez még sincs teljesen így.


A Nemzeti Park levele szerint a tervezett beruházás területe „országos jelentőségű védett természeti területhez” tartozik, de kifogásolták azt is, hogy a leendő építkezés nem illeszkedik Tihany építészeti/táji jellegébe, és a tervezési terület az invazív fajok jelenléte mellett is egybefüggő zöldterület, ezért értékes élőhelynek tartják. Hozzátették, az elkészült hatásvizsgálat nem kínál részletes adatokat, a dokumentáció hiányos. Így nézve pedig

„a tervezett beruházás során a területen jelenleg található, évtizedek óta csaknem háborítatlan élőhelyek egy része megsemmisül, visszamaradó részükön a bolygatottság mértéke és zavarás az építés és a későbbi használat miatt jelentősen megnő”.

A Nemzeti Park véleményezését a Veszprém Megyei Kormányhivatal azonban teljesen figyelmen kívül hagyta az engedély kiadásánál.


A Magyar Természetvédők Szövetsége, helyi természetvédők és civilek kezdeményezésére, közigazgatási pert indított az ügyben, kedden pedig jogerős ítéletet hirdettek a Veszprémi Törvényszéken. A bíróság a kiadott határozatot megsemmisítette, és arra kötelezte a kormányhivatalt, hogy egy megismételt eljárásban, további adatok beszerzése után újra vizsgálja meg azt a döntést, hogy származhatnak-e jelentős környezeti hatások a létesítmény megvalósításából.

Kapcsolódó cikkek