Évi tízezer fölött a légszennyezettség miatt elhunytak száma

Megosztás

Kevesen tudják, de bőven 10 ezer fölötti azok száma, akik évente a légszennyezettség miatt halnak meg. Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja és Érd alpolgármestere aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy a fűtési szezon beköszöntével megszaporodott a hulladékanyagok házilagos elégetése. Kiemeli:

A nemzetközi szerződések be nem tartása miatt kötelezettségszegési eljárás alatt áll Magyarország a levegő szennyezettségével kapcsolatban.

A legmérsékeltebb becslések szerint is 12-14 ezer honfitársunk veszti életét a magas légszennyezettség miatt. Ma a szegény sorban élő családok tízezrei választhatnak, hogy vagy súlyosan terhelik a környezetet és hulladékkal fűtenek, vagy megfagynak a saját otthonaikban. Ezen a helyzeten a magukra hagyott települések alig tudnak javítani. Hatáskörök és erőforrások nélkül a települések sem a fűtési célú illegális hulladék felhalmozása, sem annak elégetése ellen nem tudnak fellépni. Ezért az LMP határozati javaslatot nyújtott be a helyzet rendezésére. Ebben az szerepel, hogy komplex lakossági épületszigetelési programot kell elindítani évi 300 milliárd forint biztosításával.

– jelentette be a politikus.

Related posts