Öt tipp, hogyan spóroljunk a fűtésszámlán

Megosztás


Mindannyian hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez, mind a fűtés, mind a “sószórás” terén, ami szintén része a téli szezonnak, ha akarjuk, ha nem. Egyes környezetkárosító gyakorlatokat ugyanis nem lehet teljesen megakadályozni, de megfékezni vagy megújítani igen.

A járdák, utak sózása — Környezetkárosító, de van alternatívája

Az ország forgalmas útjain a környezetkárosító útszóró só többé-kevésbé alternatíva nélküli. A járdákon és a magánudvarokban azonban a jégmentesítő sónak nincs helye. Németországban például több szövetségi államban hivatalosan is tilos az útszóró só használata. Berlinben ezt a berlini természetvédelmi törvény szabályozza.

Sómentes alternatívák

A sómentes szóróanyagok az útszóró só alternatíváját jelentik. Az útszóró sóval ellentétben a sómentes szóróanyagok nem olvasztják meg a jeget, hanem a jégréteggel való összekapcsolódás révén növelik a tapadást. Ezek a termékek általában speciális homok- vagy más speciális szemcsék, amelyeket szakkereskedőktől szerezhetünk be.

Az alternatív szóróanyagok használatának további előnye, hogy a jég elolvadása után az útfelületre kerülő söpredékkel együtt összegyűjthetők, és bizonyos esetekben akár újra fel is használhatók, így a hagyományos útszóró só használatával ellentétben semmi sem kerül a talajba vagy a talajvízbe, ha ezeket használjuk. De miért is fontos ez?

Fűtsünk környezetbarát módon!

Többé-kevésbé elkerülhetetlen, hogy télen befűtsük az otthonunkat vagy az irodánkat, szabadon megválaszthatjuk azonban, hogy mindezt hogyan tesszük. Bár a nagy energiavállalatok közvetlenül vagy közvetve az elektromos, hőhullámos, infra- és éjszakai tárolófűtőtestek használatát ajánlják, jó, ha tudjuk, hogy van más megoldás is.

Az elektromos fűtőtestek a legnagyobb áramfalók, ráadásul használatukkal rengeteg éghajlatkárosító CO2 kerül a levegőbe is. Rossz hatásfokuk miatt nem számítanak környezetbarát megoldásnak, hiszen ne felejtsük el, hogy a villamos energia nagy része szén- és atomerőművekből származik.

“Az elektromosságot tényleg csak ott szabadna használni, ahol valóban szükség van rá, például az elektronikus eszközökben vagy az elektromos motorok meghajtásában” – áll egy korábbi dpa-jelentésben.

Környezetbarát fűtés: az alternatívák

Az olaj- vagy pelletfűtés nem rossz, de van jobb megoldás is: a hővisszanyerés, a hőszivattyúk vagy a napenergia passzív felhasználása napkollektoros fűtési rendszerekkel például három alternatívája a klasszikus fűtési rendszereknek. Azt, hogy mennyire éri meg az átalakítás, azt mindenkinek magának kell eldöntenie. Hosszú távon azonban az alternatív fűtési rendszerek mindenképpen kifizetődőek – nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezet számára is.

Ha nem is hiszünk a karmában, azt elfogadhatjuk, hogy a természet megköszöni, ha odafigyelünk rá. Tegyünk hát meg érte minden tőlünk telhetőt télen is.

5 gyors tipp télre

  1. Fűtsünk gazdaságosabban! Ha 1 Celsius-fokkal csökkentjük a szoba hőmérsékletét, még nem fogunk megfagyni, viszont évente a fűtési energia egytizedét is megtakaríthatjuk. Ez többezer forintos nyereséget jelent! Ráadásul a környezetet is megkíméljük 200 kilogramm üvegházhatású szén-dioxidtól.
  2. Szellőztessünk okosan! Tárjuk szélesre az ablakokat, és tekerjük le a fűtést. Már néhány perc elegendő ahhoz, hogy a helyiségben lévő összes levegő kicserélődjön.
  3. Javítsuk meg a nyílászárókat! Ha régi ablakaink/ajtóink vannak, és bejön a réseken a levegő, használjunk tömítést. Erre jó bármilyen szigetelőcsík vagy ragasztóhab, az ablaküvegek közé pedig tegyünk szivacshengert.
  4. Mindig legyenek zárva a helyiségek ajtajai, így a meleg nem vész el, és minden szobában kellemes hőmérséklet lesz.
  5. Éjszaka zárjuk be a spalettákat, húzzuk le a redőnyöket és be a függönyöket. Így a hideg éjszakákon kevesebb hő távozik a szabadba, amivel évente akár 160 kilogrammal kevesebb lesz a szén-dioxid kibocsátás, és többezer forintot spórolhatunk a fűtésszámlán is.

via Ökopolisz

Related posts