Választási csalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy férfit

Megosztás

10 hónap börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt egy férfit a Tatabányai Törvényszék, választási csalás miatt. A szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették – írja a Telex a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleményére hivatkozva.

A többszörösen bűntett előéletű férfi képviselőjelöltként indult volna a 2018-as országgyűlési választáson, azonban a nyilvántartásba vételhez 500 ajánlást kellett volna összegyűjtenie, ami nem sikerült neki. Ezt követően

több száz hamis ajánlást szerzett, amiket később a kérelmével együtt benyújtott a választási bizottsághoz.

A férfit így nyilvántartásba vették, azonban a pártja számára lemondott az ezzel járó támogatásról, amit a Magyar Államkincstár folyósított. A párt azóta végelszámolás alatt áll. 

A férfi ugyanebben az időszakban egy ismerősének is segített választási csalást elkövetni. 

Két nőt kért meg, hogy egy másik pártnak gyűjtött ajánlóívről személyes adatokat másoljanak át, hogy azt az ismerőse által képviselt párt felhasználhassa. Ezeket felhasználva nyilvántartásba vették egyéni képviselőjelöltként a férfi ismerősét is, akinek a nyilvántartásba vétel után járó összeget szintén folyósította a Magyar Államkincstár. Ez a párt szintén végelszámolás alatt áll.

A Tatabányai Törvényszék a férfit választás rendje elleni bűntett, költségvetési csalás, bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználása és többrendbeli felbujtóként elkövetett személyes adattal visszaélés miatt 10 hónap börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették, a pénzbüntetés megfizetésére pedig 20 havi részletfizetést engedélyeztek a számára. Az első fokú ítélet ellen a férfi és védője fellebbezett.

Kapcsolódó cikkek