Felelősségteljes magatartás: két holland omikron-fertőzött megszökött a karanténhotelből

Megosztás

Öt napot kellett volna ott töltenie a párnak – sok más fertőzöttel egyetemben -, ők azonban megléptek a vesztegzárból és már egy repülőgéppel Spanyolországba indultak volna, amikor rájuk találtak.

Megszökött két ember Hollandiában egy karanténhotelből, a határrendőrség vasárnap fogta el őket egy Spanyolországba induló légi járaton – közölték a helyi hatóságok. A pár egy olyan szállodából oldott kereket, ahol a Dél-Afrikából érkezett, koronavírusra pozitívan tesztelt embereket helyezik el, akiknél a SARS-CoV-2 omikron nevet kapott új variánsát is kimutatták. A szökevényeket a rendőrség átadta az egészségügyi szerveknek, amelyek ismét karantén alá helyezték őket.

Egy holland hatósági szóvivő korábban közölte, hogy a karanténhoteleknél a rendőrség és egyéb biztonsági erők látnak el őrszolgálatot. „Oka van a biztonsági intézkedéseknek” – tette hozzá az illetékes. A pár szökését megelőzően néhány órával Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a hatóságok biztosítani fogják a vesztegzárelőírások betartását.

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) vasárnapi jelentése szerint 13 fertőzöttnél mutatták ki az új koronavírus omikron variánsát a Dél-Afrikából pénteken Amszterdamba érkezett repülőgép utasai közül. A 624 ember közül az érkezésükkor 61-nek lett pozitív a koronavírustesztje.

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk. Azoknak, akiknek a tesztje negatív volt, ugyancsak öt napig önkéntes karanténba kell vonulniuk. „Ellenőrizni fogjuk, hogy valóban tartják-e magukat a szabályokhoz” – jelentette ki de Jonge újságíróknak nyilatkozva. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek