A szórakozóhelyek bezárását és a tömegrendezvények tiltását javasolná az immunológus

Megosztás

Szerinte a dél-afrikai omikron variáns fogja okozni a koronavírus-járvány ötödik hullámát, Merkely Béla szerint viszont a harmadik oltásokkal kivédhető a nagyobb baj.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az állami tévében egyebek mellett arról is beszélt, hogy jó hatással lehet a hazai járványhelyzet alakulására a harmadik oltás népszerűsége. “A harmadik oltás nagyon szoros összefüggésben van a járvánnyal, ha ez a két paraméter magas, akkor én azt gondolom, ez a mutáns nem fog jelentős problémát okozni. Azokban az országokban azonban, ahol az átoltottság alacsony, ott ez bizony komoly gondot fog okozni” – vélekedett a rektor.

Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Híradójának viszont már arról beszélt, az új variáns miatt csökkenni fog a vakcinák hatékonysága. “Már a deltánál is csökkent a hatásosság, ne felejtsük el, hogy az eredeti oltást a kínai változat ellen készítették, és azóta már 50-60 új mutáció keletkezett. Ahogy megyünk előre és a vírus fejlődik, annál kevesebbet hatnak az oltások, valami kis hatásfoka biztosan lesz, de hogy pont mennyi, azt nem lehet még megmondani” – fejtette ki.

A szakember úgy véli, a járvány és az új mutáns megfékezése érdekében, más európai országokhoz hasonlóan, szigorúbb járványügyi korlátozásokat kellene bevezetni: “A tömegrendezvényeket, szórakozóhelyeket be kell zárni, ott nem lehet maszkkal védekezni” – hangsúlyozta.

Rusvai Miklós szerint pár héten belül kiderülhet, hogy a vakcinák mennyire hatásosak az új mutáns ellen: “Én azt várom, hogy december 10-ig legkésőbb biztos eredményt tudunk már arról, legalábbis a Pfizer vakcináját illetően, hogy mennyire várható védelem, az új omikron variáns ellen” – nyilatkozta.

A virológusok abban egyetértenek, hogy az ismeretlen új variáns indíthatja el a járvány ötödik hullámát.

atv.hu

Kapcsolódó cikkek