Még mindig habzik a Szinva, egyelőre nincs megoldás

Megosztás

Korábban adtunk hírt arról, hogy Felső-Majláthnál a helyi lakosság arra lett figyelmes, hogy a Szinva patak vize durván felhabzott, ami borítékolhatóan szennyezést jelent. A hír először az LMP borsodi szervezetéhez jutott el, akik felkeresték a Katasztrófavédelmet a Szinva ügyében. Megkerestük Doszpoly Botond Lászlót, a párt megyei elnökét, hogy történt-e ezzel kapcsolatban intézkedés, vagy érkezett-e válasz a hatóságok részéről.

A politikus lapunknak elmondta, hogy a rokonsága egy része ott lakik helyben, akik a többi helyi lakossal együtt jelezték nekik a körnezetszennyezést. Emiatt először a 112-t hívta, ahol jelezte a Katasztrófavédelemnek az esetet. Ezt követően közvetlenül is kereste a Katasztrófavédelem Borsod megyei részlegét, de választ nem kapott se szóban se írásban.

Emiatt a Környezetvédelmi Felügyelőséghez fordult, akiktől azt a választ kapta, hogy az ügy nem hozzájuk tartozik, de levelét továbbították a Katasztrófavédelemhez. Miután így se érkezett válasz, ő maga is újabb levelet írt a hatósági szervezetnek. Válasz még mindig nem érkezett.

Doszpoly beszámolt arról is, hogy a patak már másfél hete szennyezett. Pár napja ugyan alábbhagyott a habzás, de a tegnapi nap ismét öt centire felhabzott a víz, ami folyik be Miskolc belterületére is. De alegnagyobb probléma, hogy

a Szinva hatalmas felületet fed le vízhálózattal, ráadásul rengeteg védett faj él a patak környezetében.

Számos vadkacsának otthont ad a víz, de rengeteg más veszélyeztetett növény és állat természetes élőhelye.

Frissítés:

November 26-án pénteken válaszolt a Katasztrófavédelem. A válasz szerint az ügyet vizsgálják.

Related posts