Befogták a Bükkben kóborló szervált – videó

Megosztás

Nem volt éppen a legjobb állapotban, de már a fővárosi állatkertben megfelelően gondját viselik. Csalival sikerült a befogás.

Sikerült megtalálni és befogni azt a szervált, amelyet a napokban többször is láttak Ózd környékén. Az Afrikában honos ragadozót a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai kapták el és helyezték biztonságba, miután egy borsodnádasdi gazda bejelentést tett a rendőrségen, a hatóság pedig értesítette a természetvédelmi őrszolgálatot – írja a Hvg.hu.

Amikor a szakemberek a helyszínre értek, a szervál a házaktól 150 méterre, egy erdős területen napozott. Mivel az állat ismeretlen eredetű, a viselkedése pedig kiszámíthatatlan volt, az őrök körültekintően közelítették meg. Az érdeklődését hamarosan felkeltette a neki felkínált csalétek, amellyel centiméterről centiméterre irányították a ketrechez. Hosszabb időbe telt, mire sikerült a figyelmét kijátszva beterelni és bezárni.

Az őrök szerint az állat a viselkedése alapján emberhez szokott, emiatt a napokban alig tudott önállóan táplálékot szerezni. A nemzeti park azt közölte, hogy rendkívül legyengült állapotban van.

A szervált kedd este átadták a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, most a természetvédelmi mentőhelyen lábadozik. „Láthatóan nagyon éhes volt, így elégedetten fogyasztotta a neki felkínált táplálékot. Most azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a kondícióját. Többféle finomságot is kínálunk neki, mert azt ugyan tudjuk, hogy mi mivel etetnénk egy szervált, de azt nem tudhatjuk, hogy kifejezetten ezt az állatot eddig pontosan mivel etették és mennyire változatosan, mi a kedvence, és mi az a táplálék, amelyikkel esetleg eddig még soha nem is találkozott” – írták.

Az állatkert honlapja szerint a szervál a veszélyes állatokról szóló jogszabály szerint közepesen veszélyesnek számít, attól nem kellett tartani, hogy bárkit is megtámad. Csak akkor lehetett volna veszélyes, ha valaki például sarokba szorítja vagy el akarja fogni. Kiderült, hogy a ragadózóban azonosító chipet találtak, amelynek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

Az állatkert videót is közzétett a meglehetősen morcosnak tűnő állatról.

Kapcsolódó cikkek