Az ENSZ jelentéstevője szerint veszélyben van a véleménynyilvánítás szabadsága, s így a választások is

Megosztás

A független média szenvedett, míg a kormánypárti média virágzott. Ez egy nagyon veszélyes helyzet, főleg most, hogy közelednek Magyarországon a választások – nyilatkozta az Euronews adásában Irene Khan, az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője.

Magyarországot az utóbbi években széles körben érte számos bírálat a független média visszaszorítása és az emberi jogi aktivisták elleni lejárató kampányok miatt. Irene Khan, az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője hétfőn fejezte be magyarországi látogatását, ahol azt vizsgálta, hogy milyen lehetséges korlátai lehetnek a média, a civil társadalom és a tudományos élet munkáját befolyásoló törvények és szabályok alkalmazásának.

“Veszélyben vannak az emberi jogok, különösen a véleménynyilvánítás és a média szabadsága, ami a demokratikus társadalom egyik alappillére” – foglalta össze egy mondatba tapasztalatait Irene Khan, az ENSZ különmegbízottja az Euronewsnak.

“Az elmúlt évtizedben a magyar hatóságok törvényeket, politikát és egyéb intézkedéseket – beleértve a pénzügyi támogatást is – használtak fel arra, hogy torzítsák médiakörnyezetet és kiszorítsák a független médiát – és ez alatt a rezsimmel szemben kritikus médiát értem” – jelentette ki Khan. “A független média szenvedett, míg a kormánypárti média virágzott. Ez egy nagyon veszélyes helyzet, főleg most, hogy közelednek Magyarországon a választások.”

“Az állam és a különböző állami intézmények adják a magyarországi reklámbevételek mintegy harmadát. És ennek a bevételnek a 75 százaléka az állam által támogatott vagy az államot támogató médiához kerül, ezért a független média hoppon marad” – magyarázta az ENSZ különmegbízottja. Hozzátéve, hogy az alapján, amit hallott, a gazdasági szereplők is ódzkodnak a független média támogatásától, mert tartanak a kormány esetleges reakciójától. “Egyértelműen torzulás és aránytalanság tapasztalható a hirdetési bevételek elérhetőségében” – szögezte le.

Khan azt is hangsúlyozta, hogy közvetlen párbeszédben áll a magyar kormánnyal, megosztotta velük a megfigyeléseit, számos lehetőségük van arra, hogy kommentálják, és kijavítsanak bármilyen tényszerű hibát benne.

Forrás: hu.euronews.com

Related posts