Sem Sinopharmot, sem Szputynikot nem vesz a kormány, csak nyugati vakcninák jönnek

Megosztás

Jelenleg sem a Szputnyik, sem a Sinopharm oltóanyagok gyártóival nem állunk tárgyalásban újabb Magyarországra irányuló szállítmányokról. A következő vakcina-szállítmányban “egészen biztosan nem lesznek keleti vakcinák”. Mind a Szputnyik, mind a Sinopharm szállítói teljesítették azokat a szerződéseket, amelyeket korábban megkötöttünk – ezt mondta ma Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy abban az 5 milliós vakcinaszállítmányban, amit még a meglévő 10 millión felül megrendelt a kormány, nyugati oltóanyagok lesznek-e, például Pfizer, vagy keletiek, Szputnyik és Sinopharm.

Az ATV Híradót a már meglévő, rendelkezésre álló 10 millió vakcináról az Operatív törzs úgy tájékoztatta, hogy annak 80 százaléka nyugati.

Most a sajtótájékoztatón Szijjártó Péter a tv kérdésére azt mondta: a jelenlegi tárgyalásaik az orosz közvetlen állami befektetési alappal, amely a Szputnyik gyártását felügyeli, illetőleg a Sinopharmmal arra korlátozódnak, hogy a leendő nemzeti oltóanyaggyárban e két oltóanyag licenc alapján gyárthassunk. “De szállításról nincsen tárgyalás, a következő szállítmányon keleti vakcina egyáltalán nem lesz” – jelentette ki.

Kapcsolódó cikkek