„Tárlatvezetést” tartana az intenzív osztályon az oltatlanoknak a koronavírus-túlélő

Megosztás

Negyven napig feküdt kórházban, az orvosok szerint ő volt az első, akit a szóban forgó ágyról nem zsákban toltak ki.

Kántor László elmondása szerint a betegség akkor csapott le rá, amikor még nem volt mindenki számára elérhető a védőoltás, így ő még nem tudta elkerülni a helyzetet. A Mandinernek nyilatkozva arról számolt be, eleinte semmije nem fájt, még szagokat és ízeket is érzett, azonban ahogy múltak a napok, azt vette észre, hogy egyre nehezebben kap levegőt. Párja akkor hívta a mentőket, amikor egyszer csak összeesett az oxigénhiánytól. A sürgősségin átöltöztették, karjába kanülöket, arcára oxigénmaszkot kapott, ezután CT-vizsgálatra vitték, majd megkatéterezték.

“Teljesen kiszolgáltatott állapotban voltam, a nyakamon keresztül, rendesen enni sem tudtam, egy megvágott éren át tápláltak. Intubálni ugyan szerencsére nem intubáltak, de oxigénrásegítést két hétig is kaptam” – számolt be. Egy háromágyas kórterembe került, ahol a másik két beteg már a tudatánál sem volt. A nővérek embert próbáló munkájáról is szót ejtett, mint fogalmazott: “ha kell, gyógyszerez, borotvál, pelenkát vagy épp ágyneműt cserél, teszi ezt szkafanderben, megállás nélkül”.

Az intenzív osztályon tizenhárom napot, kórházban pedig összesen negyven napot töltött. Az intenzívről a Covid-osztályra átkerülve sem volt sokkal jobb a helyzet, volt olyan, hogy egy héten belül a hatágyas kórteremből négy halottat vittek ki, „de olyan is előfordult, hogy bejött a nővér dolgozni, és öten meghaltak azóta, hogy hazament”. Az intenzívről kikerülve egyébként ápolói gratuláltak neki azzal, hogy “László, önnek sikerült megtörnie a jeget, maga az első beteg, akit ebből az ágyból nem zsákban tolnak ki”.

A kórházból kikerülve sem gyógyult meg teljesen: még az is kihívás volt, hogy felmásszon az első emeletre. Hazatérése után két hónap további lábadozásra volt szüksége, hogy újra elkezdhessen dolgozni. Ezért sem tudja megérteni a vírusszkeptikusokat és az oltáselleneseket, mint közölte:

NAGYON SZÍVESEN TARTANA „TÁRLATVEZETÉST” AZ INTENZÍV OSZTÁLYON,

hogy legalább szánt szándékkal senki ne hozza magát ilyen helyzetbe. A beszélgetés végén elmondta, ha története hatására akárcsak egy ember is a vakcina beadása mellett dönt, már megérte elmesélni a sajtónak.

Forrás: Mandiner via Index.hu

Kapcsolódó cikkek